Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Република Хърватия

Росен Плевнелиев

Държавният глава Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Република Хърватия - "Великият орден на крал Томислав с лента и голяма звезда" заради заслугите му за мирното и демократично развитие на региона и за създаването на дълбоки и всеобхватни двустранни отношения между двете държави, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Орденът беше връчен от президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович в знак на благодарност за положените от България усилия за общото бъдеще на двете страни в Европейския съюз и за утвърждаването на демократичните ценности на Общността в Югоизточна Европа.

Измежду носителите на висшето отличие на Хърватия са Кралица Елизабет II и полският президент Лех Качински (2005-2010 г.).

Президентът Росен Плевнелиев е на еднодневно работно посещение в Дубровник по покана на държавния глава на Република Хърватия. По време на визитата си Росен Плевнелиев ще вземе участие в Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море", заедно с представители на дванадесет държави-членки на ЕС.

Разговорите ще бъдат посветени на задълбочаването на интеграцията на държавите от региона на Централна и Югоизточна Европа по оста "Север-Юг" и засилването на тяхната конкурентоспособност в рамките на ЕС. Ще бъдат обсъдени ключови бъдещи проекти в сферата на енергетиката, транспорта, технологиите и иновациите.

Коментари

Задължително поле