Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 25-ата антарктическа експедиция

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 25-ата Българска антарктическа експедиция, дни преди изследователите да заминат за изследователска база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън, съобщават от пресцентъра на Президентството.

"Изследванията на Антарктическия континент са по-важни от всякога и са кауза за спасяване на планетата във времена на климатични промени. Благодарение на екипа на Българския антарктически институт, България разви своя потенциал и ролята си на полярна и изследователска нация". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията.

Държавният глава припомни, че Антарктида представлява една десета от сушата на планетата и на Ледения континент могат да бъдат намерени отговорите на важни за бъдещето на човечеството въпроси. „Българите сме част от тези усилия“, заяви президентът и оцени високо дейността на българските учени, които допринасят за отличната международна репутация на страната ни в областта на полярните изследвания.

Програмата на българската експедиция за настоящия полярен сезон включва подновяването на съвместното изследване между България, Испания и Португалия на замръзналата почва. Успоредно с него, екипът на нашата експедиция ще работи отново над картографирането на района около българската база и за първи път ще изследва геологията на п-в Хана и п-в Байърс. В началото на следващата година българските алпинисти ще изкачат върховете Левски, Борис и Симеон, за да измерят характерните точки от релефа на планината Тангра. Изследователите планират също така да осъществяват изследване на подводните терени на Антарктика.

Президентът оцени като историческо постижение подписването на Парижкото споразумение за климата през 2016 г., зад което стоят достойно и усилията на българската академична общност. „Имаме нужда от смели, отговорни и ефективни действия на всички общества. Ключов елемент от тези действия са научните изследвания и конкретно тези в Антарктида -   континентът, който е най-силно засегнат от промените в климата“, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни още, че България беше домакин на 38-то Консултативно съвещание на страните по Договора за Антарктика през 2015 г. Участие във форума взеха над 400 делегати от 50 държави. „България доказа на международната антарктическа общност, че е силна изследователска нация с кауза и цел, но и с постигнати резултати“, подчерта президентът и приветства одобряването на Националната програма за полярни изследвания за периода 2017-2021 г. По думите на държавния глава, дългосрочната програма с ясен фокус и източници на финансиране ще допринесе за нови постижения и за авторитета на България в областта на науката.

По време на церемонията екипът на Българския антарктически институт беше удостоен с Почетния знак на държавния глава за изключителния принос и високите резултати в областта на българските полярни изследвания като национален оператор на дейността на Република България в Антарктика. Президентът връчи отличието с думи на признателност. „Поздравявам ви за вашата безценна работа и благодаря за авторитета, който създавате за България. Вие сте едни от най-силните, най-достойните и най-добрите посланици на България по света“, обърна се държавният глава към екипа на Института.

Почетният знак бе приет от проф. Христо Пимпирев, който изрази удовлетворение от възможността България да има значим принос към изследователската дейност на Ледения континент. „Нека още повече да израснем като антарктическа нация и да работим като равни с всички останали полярни държави в приятелство и взаимопомощ“, си пожела проф. Пимпирев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България