Росен Плевнелиев: Работа колкото искаш за следващия президент

Има толкова много работа за вършене в държавата и това трябва да ни мобилизира. Следващият президент, със сигурност ще има много какво да свърши. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас в избирателната си секция.

„Вижте непредсказуемата ситуация, в която се намира светът, регионът. Вижте рекордния брой кризи около нас. Аз в началото на 2012 година нямаше как да си представя, че всичко това, което се случи, ще се случи. Нито си представях, че ще има такъв сблъсък между Европа и Русия, нито си представях, че ще има окупация в Европа и местене на граници със сила, нито си представях, че политическите партии и лидери в България така ще се сблъскат през 2013-та година, че да доведат до рекордна по обем нестабилност в България, която се прояви в 2 години с 5 правителства и 3 парламента”, подчерта Плевнелиев.

„Радвам се на днешния ден, безспорно. Радвам се на демокрацията, тя е нещо прекрасно. Няма по-добро от нея. В демокрацията винаги се надяваме, че страната ни ще върви напред, че избора ще бъде мъдър, че следващият президент, дай Боже, да бъде още по-успешен, ще е по-добър и още по полезен на България. За това се радвам. Демокрацията дава шанс за промяна”, допълни още държавният глава. На въпрос каква работа предстои да свърши следващият избран президент, държавният глава отговори:

„Работа, колкото искаш. И в България и в региона, и по света. Това е хубавото, защото винаги има какво да пипнеш с двете си ръце, дай Боже и по-добре да го направиш. Така действах аз като президент, който никога не забравяше, че е инженер по образование. На един инженер му прилича, като пипне нещо, да го оправя, а не да го разваля”. Плевнелиев подчерта, че през своя 5-годишен мандат е действал единствено в подкрепа на доброто, а оценката за него предстои да бъде направена от българския народ.

Пожелавам на новия президент, който и да е той, по-спокоен мандат. Пожелавам му светът да намери своя баланс, включително и с участието на България, защото днес такъв баланс няма.

„Пожелавам му някои от европейските кризи да се разрешат и то по устойчив начин. Пожелавам му да получи разбира се и доверието на народа и гражданското общество, а това се постига, когато се отвориш към гражданите”, посочи президентът Плевнелиев. Попитан дали е упражнил правото си на глас и за провеждащия се днес национален референдум, той отговори:

„Гласувах за референдума. Считам, че е важно. Пряката демокрация може да подкрепи нашата демокрация, да я направи по-добра, но не, когато подхождаме популистки и не, когато се задават въпроси, които са в разрез с Конституцията на България. Именно за това се гордея, че бях последната спирка, последният стоп срещу направения опит за допитване до народа, включително и противоконституционни въпроси. Сега вече всичко е наред, Конституционния съд каза своята тежка дума. Гражданите могат спокойно да кажат с кое са съгласни”.

Държавният глава заяви още, че се гордее с факта, че в неговия мандат са се провели цели 3 референдума. „радвам се, защото това е нещо, което много други президенти искаха да постигнат, но не успяха. Аз поех ясен ангажимент и го изпълних, така че се гордея с това”, допълни още президентът Плевнелиев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България