Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Росен Плевнелиев спечелил първото състезание по програмиране у нас

Снимка Веселина Ангелова

Президентът Росен Плевнелиев откри новата специалност във Факултета по математика и информатика във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”- „Софтуерно инженерство”. Държавният глава приветства първите студенти и припомни, че има диплома на програмист. Той разказа, че през 1982 г. е бил класиран на първо място по време на първото национално състезание по програмиране в страната.

Плевнелиев призова студентите да бъдат по-активни в желанието си да променят страната към по-добро. Държавният глава подчерта, че политиците не трябва да са извинение нито за бизнеса, нито за учащите се.

„Тогава когато държавата и частния сектор действат заедно-резултатите са видими. Ако не беше компания „Програмиста” и този ректор, който иска да иновира, да въведе нови практики, и бяхме оставили въпроса само на едни институции, щяхме да си държим речи пред камерите и нямаше да стане така. Вие сте част от индустрията на бъдещето. Вие избрахте да бъдете част от една глобална трансформация, в която политиците не са водещи. Ние сме на прага на четвъртата индустриална революция. Днес начинът, по-който живеем е много по-различен от този преди 15 години, но това е само началото на процеса. Или ние сме част от този процес или не сме. Решението е много просто, то минава през образованието и през публично-частните партньорства”, коментира Плевнелиев.

Държавният глава приветства компания „Програмиста” и ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов за новата специалност и предоставената възможност за студентите. Той не пропусна да поздрави и кметът на Велико Търново Даниел Панов за развитието на старата столица.

Заместник-министърът на образованието Красимир Киряков, който също присъства на откриването на новата специалност каза, че се занимава с държавна работа от 6 месеца. Преди това е работил за развитието на икономиката и е посетил над 40 страни по света. Той обаче подчерта, че в България е най-хубаво и изрази увереност, че новата специалност ще даде възможност на младите хора да получават високи заплати и да се радват на хубав живот в България.

„Радостен съм, че точно в тази сфера се прави една от първите бизнес рокади, която обединява научния ресурс с практика. Аз се включих в министерство, за да допринеса с опита си към оперативната програма, която се насочва към образование и наука. За да е успешна тя, първо трябва да започне от началното образование”, обясни Красимир Киряков.

„Видях една фирма, която работи на европейско и на световно ниво. Необходими са й специалисти, но иска и ние да се променяме. Тоест иска така да се подготвят нашите студенти, че да бъдат високо квалифицирани веднага след като завършат, без да е необходимо да се дообучават. Когато имаме една сериозна фирма зад нас, когато знаем какво правим, нещата ще се получат, но ние трябва да чуваме какво иска бизнеса от нас. Трябва да следваме установени и работещи модели”, подчерта проф. Христо Бонджолов.

В новата специалност „Софтуерно инженерство“ са приети 33 първокурсници. Специалността е разработена ор преподаватели от факултет “Математика и информатика” и научният екип на фирма “Програмиста”ООД. Нейната цел е да се осигури иновативно ИТ образование на студентите, оптимизирайки образователния процес. С финансовото съдействие на фирмата са обновени 2 лаборатории, закупени са 20 компютъра и мултимедия за презентации. В тези лаборатории ще се провеждат занятията на новата специалност. Инвестицията е за 65 000 лв., като според договора за сътрудничество между университета и фирмата се предвижда следващата година да бъдат оборудвани още две лаборатории. Лекционните материали са разработени съвместно, като университетът посочи методологията и теоретичната част, а екипът на фирма “Програмиста”ООД, Пловдив спомогна тези абстрактни концепции да бъдат преподавани чрез реални примери от индустрията

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

    1. не просто олигофрен, а мега голям олигофрен е плевнелиев. но ми е трудно да определя дали ти не го надминаваш…

  1. Възхитен съм и съм безкрайно щастлИФТ, че имаме такъв левент за президент и върховен главнокомандуващ!!! Абе, прав е г-н ПлEVNелиев, дето разправя, че е преродена ирландска пастирка!!!! Само се питам тази пастирка колко ли “дащна” е била??? И още – я кажете има ли друг такъв левент и мъжкар – българин, дето да го изтипосат на предизборния билборд на Хилъри Клинтън????? Макар, че някои разправят, че Хилъри била лесбийка, ама аз не им вярвам!!! Ама и какъв топ-серсемин се изяви г-н ПлEVNелиев на стадиона в Аржентина, а????

  2. туй направо кат произволно избран ким бе мама му стара… програмист, партиен активист, дисидент – бах как ги съчетавал всички тези дини под само две мишници…

Отговорете