Росен Плевнелиев ще се опита да запази този парламент

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще се търси стабилност в създадената политическа криза и начин да се запази настоящият парламент.

"Ще положа всички усилия и съм готов да помогна на всеки в рамките на своите конституционни правомощия, за да се намери решение оставката на правителството да не се превърне и в оставка на Народното събрание", каза Плевнелиев в началото на консултациите с БСП на „Дондуков” 2.

Считам, че Конституцията ни задължава да положим тези усилия, посочи още държавният глава, предаде БТВ.

Сред въпросите, които се обсъждат на консултациите с парламентарните сили, са виждат ли възможност в рамките на 43-то Народно събрание да бъде сформирано ново правителство.

Президентът заяви, че ако е възможно сформиране на нов кабинет в какъвто и да било легитимен формат, той би приветствал тези усилия и би стиснал ръката на всеки, който иска да го постигне, защото вярва, а и в последните допитвания народът казва, че не му се ходи пак на избори.

Президентът Росен Плевнелиев казва, че ще се опита да запази този парламент, защото трябва да се решава въпросът с националния референдум, а страната ни е и пред първото си председателство на Европейския съюз. Освен това депутатите трябва да гласуват антикорупционни и антитерористични закони, както и бюджетът за догодина. Плевнелиев се опасява политическата криза да не прерасне в парламентарна.

„Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Това не е моята задача сега”, каза Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика