18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Росен Плевнелиев – Ястребът отлита

Росен Плевнелиев е в последната седмица на своя президентски мандат. В началото на следващата той ще предаде поста на „Дондуков“ 2 на Румен Радев. За 5 години Плевнелиев успя да се превърне в противоречива фигура в политическия и обществения живот, въпреки че от всичките му действия личеше, че има добри намерения. Но именно с тях е постлан пътят, който води към портите на едно доста горещо и неприятно място.

В началото на октомври миналата година Бойко Борисов обяви, че Росен Плевнелиев слага прът в отношенията между България и Русия.

“Грешката му е, че правейки се на ястреб – и аз съм му го казвал много пъти в очите и публично – до голяма степен влоши отношенията ни с Русия”, заяви Борисов.

Едва ли когато някой погледне държавния ни глава, си представя ястреб. Всъщност това е термин за политик, който настоява за радикални мерки спрямо друга държава. Използвал се е най-вече за американските сенатори и конгресмени, които са се застъпвали за крайни действия срещу Москва по време на студената война.

Въпреки че у нас много анализатори обясняват, че президентската длъжност е протоколна, във външната политика това далеч не е така. И изказванията на Плевнелиев срещу Русия го показаха. Дори Борисов призна, че има проблем с интервютата на президента пред чуждестранни медии, в които той обяснява как Москва е агресорът на геополитическата сцена. Така че дотук с протоколния пост на държавния глава. Дали е навредил Плевнелиев или не – зависи какво се разбира под вреда в отношенията с Русия. Едни му ръкопляскаха, други го ругаеха, а той и до днес си говори едно и също – обича Русия, но не одобрява политиката на Путин. Най-голямата щета е във вътрешен план. Защото по този начин в очите на своите симпатизанти президентът противопоставя Москва на западния свят и прокарва тънка разделителна линия между тях и тези, които са в другия идеологически лагер. А последното нещо, което един президент трябва да прави, е да разделя. Самият Плевнелиев за пет години стотици пъти е заявявал, че винаги ще се стреми да е обединител на нацията. В тази мисия той не успя и няма нужда да минава време, за да се чака оценката на историята.

Относно изявите му на вътрешната политическа сцена също има доста противоречия. Самото му влизане в кандидатпрезидентската надпревара през 2011 г. беше “иди ми – дойди ми”. Няколко пъти в качеството си на строителен министър (доста успешен) той обявяваше, че няма начин да бъде номинацията на Бойко Борисов и ГЕРБ за държавен глава. В крайна сметка в началото на септември 2011 г. беше представен като кандидат за поста и на 30 октомври спечели балотажа срещу Калфин.

Едва ли някой е предполагал, че Росен Плевнелиев ще трябва да назначи две служебни правителства, докато е на “Дондуков” 2. До днес той показва, че се гордее с постигнатото, назначавайки през март 2013 г. Марин Райков и през август 2014 Георги Близнашки.

Но Райков не успя да се справи с основната задача на служебните кабинети – да организира нормални и спокойни избори. Избухна скандалът с бюлетините в печатницата “Мултипринт”. Дали е повлиял на вота, не е ясно, но е факт, че панаирът ден преди гласуването бе грандиозен.

Факт е също, че Плевнелиев е сред най-осмиваните президенти – гафовете му могат да влязат в учебниците по протокол как не се изнася новогодишна реч, как не се ходи из коридорите на големи международни конференции с бадж, на който ти пише името (когато си президент на държава), как не се обръщаш към чуждестранни гости, обърквайки два пъти страната, от която идват. Примерите са много и почти всички са комични.

Но Плевнелиев беше президент на България и ще остане в историята като такъв – избран демократично и честно. Как си е оплел кошницата за своето бъдеще, дали ще е в политиката или извън нея – ще видим.
След няколко дни ястребът отлита, въпросът е в каква посока – дали към някой удобен международен пост, каквито индикации има? Или ще остане кротко в България и ще развива обществена дейност? Съвсем малко време е нужно, за да разберем.

 

Кабинет след кабинет

По време на своето управление Росен Плевнелиев влезе в клуба на предшествениците си, съставяли служебни кабинети. През октомври 1994 г. Желю Желев назначи Ренета Инджова. Петър Стоянов посочи Стефан Софиянски през февруари 1997 г. Само Георги Първанов в двата си мандата нямаше тази грижа, но се самооопредели за архитект на правителството на тройната коалиция. А Плевнелиев назначи две временни правителства. Трето успя да си спести, може би следвайки примера на Желев, който преди 20 години остави тази работа на Петър Стоянов. Сега на ход е Румен Радев.

 

За него

Работихме прекрасно

Прекрасно сме работили през годините с президента Росен Плевнелиев. Драмата е за другите, защото се опитаха да го унизят и от негово име да се опитват да говорят, да дърдорят дори и откровени лъжи.

Бойко Борисов, министър-председател в оставка

Разделяше нацията

В последните години Плевнелиев не беше президент на републиката. Той разделяше нацията, вместо да я обединява. Във външната политика вземаше страна, което изправяше пред риск националната ни сигурност. Във вътрешната политика защитаваше монополи и олигарси.

Корнелия Нинова, председател на БСП

Имаше сложен мандат

Росен Плевнелиев имаше един много сложен мандат. Нека да изчакаме с оценката. Всеки президент дава най-доброто от себе си. Историята е тази, която ще даде оценка.

Цецка Цачева, председател на 43 Народно събрание

Не сгреши в нищо важно

Росен Плевнелиев не сгреши в нищо важно. Това трябва да бъде оценката за него. Има дребни грешки, и аз съм имал, всеки има, но мандатът му беше успешен.

Петър Стоянов, президент на България в периода 1997-2002 г.

Оценката е висока

Даваме висока политическа оценка на дейността на президента Росен Плевнелиев през изминалата година (2015 – б.а.). Както президентът, така и Народното събрание са показали нов модел на политика.

Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Престъпника си отива … Как се купуват палати за милиони .. Със много тлъсти комисиони .. но … пари не се дават без да не продадеш национални интереси , не да отлита .. а директно към затвора … За .. 28 .. години , Всички който са били във властта .. ограбиха българския народ , и държава , това са престъпниците на България … Сега не могат да се съдят едни други , защото всички са крали като за световно .. Съдиите ги оправдават , защото вземат тлъсти комисиони , и те са престъпници като тях . Директно към затвора .. ястреб

 2. Плевнелиев е със съмнително забогатяване (в регионалната преса имаше твърдения, че е присвоявал по-голямата част от заплатите на работниците, които е водил на работа в Германия по поръчение на Масларова, министър при Луканов през 1990 г.) След това има съмнителна ЗАМЕНКА със Соф. община, при която Плевнелиев придобива апетитни терени, които препродава (а ги е взел за строителство) и спечелва 3 млн. С 5 къщи у нас и в чужбина (вилата при Черноморец е в забранената за строителство зона – на самия морски бряг), офшорни сметки, бизнес партньор и приятел на Прокопиев, с когото щели да разполагат с 100 млн. по европрограми от новия период за нов техно и бизнес парк, Плевнелиев беше лобист за интересите на олигарсите, вкл. притежателите на ВЕИ, на които Герб раздаде разрешителни за над 10 пъти повече мощности за скъпа зелена енергия, отколкото завари и които повишават сметките ни за ток. Прокопиев е втори по печалби – 10 млн. годишно. Плевнелиев наложи вето на предложена от Орешарски наредба за 20 % такса върху печалбите на зелените олигарси. За недопустимото за държавен глава разделение на народа, което той направи, няма нужда да се говори, както и за комичните му напъни срещу Русия, но които имат конкретни отрицателни отражения за България.

 3. Престъпник беше и Стафан Стамболов!!!Престъпници ще
  бъдат всички български потриоти остояващи независимос-
  та на България от омразната азиятска империя на злото

  1. Споко, ти не си престъпник, а олигoфрен.

 4. Какъв ястреб,това бе чиста проба плъх,Пухльо.

  1. Ти може би предпочиташ президент – бракониер? Вече имахме такъв, никога повече!

 5. Какъв ястреб,това бе чиста проба плъх.

 6. Какъв ястреб,това бе чиста проба гарга.

  1. Не бързай да се радваш, може би идва по-голям такъв.Хубавото е, че повече няма шанс да се крие и ще го наблюдаваме много внимателно.

 7. Росен П. е моят президент. На последните избори гласувах и двата тура за него, съзнавайки, че комунистите няма да го допуснат за президент. Така и стана.

  1. Нормално е слабoyмните въртизaдници да намирате партийния активист и олигoфpен за вашия президент…

 8. Плевнелиев е със съмнително забогатяване.
  Плевнелиев беше лобист за интересите на олигарсите.
  Плевнелиев придобива апетитни терени.
  Обаче си е така.

 9. Некадърен и продажен! Факт! И не ми трийте коментара цензори мръсни!

 10. ПРЕЗИДЕНТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРЪВ И ЕДИНСТВЕН ЗАСЕГА КАЗА СТАНОВИЩЕТО СИ ОТНОСНО РУСИЯ И НЕЙНАТА ПОЛИТИКА , ДОКАТО ОСТАНАЛИТЕ МЪЛЧАХА .ДУМИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТ ПХЛЕВНЕЛИЕВ НЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ , А ПО СКОРО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ТОВА ЧЕ В НАШАТА ИСТОРИЯ РЕДИЦА РЕВОЛЮЦИОНЕРИ И ПОЛИТИЦИ КАТЕГОРИЧНО СА ИЗРАЗЯВАЛИ ОТНОШЕНИЕТО СИ ОТНОСНО РУСКАТА , А ПРЕДИ И СЪВЕТСКТАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА .

  1. така е, партийните активисти дет си въртят зaдниците са пример за форумните олигoфрени…

 11. Слабоумният -о-л-и-г-о-ф-р-е-н- -плювнеиев беше срам и позор за България, да оди на макя си у ауспуха и да не се връща.

  1. Да беше си останал и ти на това място, което препоръчваш.Вулгарният ти език ми идва в повече.

   1. Ето ти една позиция, еви се в дто.

 12. През моя сравнително дълъг живот – 76 години – съм свидетел на доста президенти.
  Този обаче е наистина уникален – комунистичеста издънка, пребоядисал се в демократ, крадец и измамник, палячо в поведението си, откачалка (сам разправя, че бил „ирландска пастирка“, че и си вярва!!), абе, един естествен идиот!!!! Да върви на майната си!!!!

  1. Бай Георги, то цяла тоталитарна партия се префасонира и все ни баламосва колко е демократична, ти от един човек се възмущаваш.Не се хаби на дребно.

 13. Роди се нов феномен: ПЛЕВНЮФИЛИЯ (тази година прайда ще е много як – с двама видни водачи – бивш президент и бивш министър-председател)

 14. Както пеят Ъпсурт „Росен пе****са“, ако се бе държал достойно по време на мандата сега нямаше да се оправдава. Турците имат една много подходяща дума за тоя тип- „Гингиль“.

 15. Еваллах, готин пич, който се избазика с ръмжащата мецана.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.