Росен Станимиров, изпълнитeлен директор на Алианц Банк България пред „Труд“: Важна е етиката в бизнеса

Променената методология за изчисляване на лихвите няма да доведе до нарастване на цената на кредита към момента на замяната.

Росен Станимиров е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Алианц Банк България от 2011 г. насам. От началото на 2017 г. отговаря за продажбите както на физически, така и на юридически лица. Има над 22 години опит в сферата на финансите и банкирането, като вече 20 години е част от екипа на Алианц Банк България. 

- Колко важна е настъпилата промяна за преустановяване изчисляването на лихвения индекс SOFIBOR за финансовата индустрия в България?

- Лихвеният индекс SOFIBOR престана да съществува от 1 юли 2018 г. съгласно решение на БНБ. Индексът, досега администриран и изчисляван от централната банка, отразяваше цените, при които банките си разменят помежду си левов ресурс, и се ползваше като основен компонент за определяне на плаващи лихви по левовите кредити. В България голяма част от банките в последните години формираха лихвите по левовите кредити именно на база SOFIBOR. Някои от играчите на пазара използваха свой индекс. Промяната е съществена за българския пазар, но тя е част от обща тенденция на развитие в европейски и глобален аспект.

- Как смятате, че ще повлияе тази промяна върху пазара?

- Както споменах, това ще подпомогне успешното развитие на пазара в посока постигане на по-голяма прозрачност и няма да доведе до негативни последствия. Кредитните институции в България вече оповестиха своите методологии за определяне на лихвени проценти по кредити в лева. Паралелно с това някои предлагат и кредити с фиксирана лихва. Повечето банки избраха собствени методологии за определяне на лихвена база, които са базирани на статистически данни, публикувани от Националния статистически институт (НСИ) и БНБ. Процедурите на банките са напълно прозрачни, а статистическата информация е достъпна както на интернет страниците на всяка банка, така и на страниците на НСИ и БНБ.

- Какво е важно да знаят клиентите?

- Потребителите следва да са спокойни, тъй като по силата на закона, смяната няма да доведе до нарастване на цената на кредита към момента на замяната. В допълнение е предвиден достатъчен срок, в който след обявяване на новия начин на формиране на лихвата, клиентите могат да погасят кредита си без санкция. В този период те могат спокойно да се запознаят с предложението на всички банки и да изберат дали да запазят съществуващите си отношения, или да се насочат към нов договор.

- Какъв подход избра ръководената от Вас институция?

- Една от основните цели на Алианц Банк България е да бъдем доверен дългогодишен партньор за нашите клиенти. Стремим се не към продажба на продукт или услуга, а към предоставяне на професионална консултация и съвет с цел намиране на най-подходящо решение в зависимост от нуждите на клиента.

Относно конкретната промяна ние решихме за съществуващите потребителски и ипотечни кредити да запазим за валидна последната стойност на референтния лихвен процент, изчислена към 29.06.2018 г. на база на SOFIBOR, до края на 2018 г. По този начин предоставяме на клиентите си по-дълъг период, така че да имат достатъчно време да оценят промените и да вземат информирано решение за своите финанси. За Алианц Банк бизнесът е важен, но етиката в отношенията и доверието между партньорите стоят на първо място. В ситуация на промени от изключително значение са прозрачната комуникация и ефективните решения, каквито нашата институция гарантира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес