Ротарианци дариха апаратура на Кардиологията в болницата в Търново

Трите съвременни ЕКГ апарата заменят техника на по 18-20 години

Членове на Ротари клуб във Велико Търново в сряда връчиха дарение на Кардиологията в областната болница в старата столица. Благодетелите предоставиха на отделението два ЕКГ холтера и ЕКГ 12-канален апарат на обща стойност 13 000 лева.

"През декември 2017 година, на коледен благотворителен бал на Ротари клуб бяха събрани средства за закупуване на медицинската апаратура. Акцията бе организирана и по повод 80-годишнината от създаването на Ротари клуб в старата столица", съобщи президентът на Ротари клуб Велико Търново Калоян Ганев при връчването на апаратите на изпълнителния директор на стационара д-р Стефан Филев и началника на кардиологията д-р Харалампи Бенов.

"Това дарение идва в момент на хроничен недостиг на средства за болницата и е изключително ценно за пациентите и за медицинския персонал", каза д-р Филев.

Според началникът на Кардиологията д-р Харалампи Бенов тази техника ще замени наличните апарати, които са на по 18-20 години и ще предостави възможност за по-добра диагностика на сърдечно-съдовите заболявания.

"Отделението е препълнено и в момента в стационара са настанени 45 болни. Най-младият пациент е 38-годишен мъж с инфаркт. Най-възрастната пациентка, която оперирахме и спасихме пък е 90-годишна жена", информира д-р Бенов.

Той допълни, че кардиологичното отделение се нуждае от съвременен апарат за стрес тест, който обаче струва около 100 000 лева. Чрез него обаче освен сърдечната дейност, може да се наблюдават и дихателните функции и затова въпросната апаратура ще бъде ползвана и от палмолозите на болницата.

Коментари

Задължително поле