РС Македония ще дари 12 хеликоптера на Украйна, купува осем нови

Правителството на Македония подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна. На следващото заседание на правителството ще бъде внесено предложение за вземане на решение за даряването на 12 хеликоптера на Украйна, съобщи министърът на отбраната Славянка Петровска в снощното си участие в предаването "360 градуса" по телевизия Алсат, информира Мета.мк.

Петровска уточни, че е приключил анализът на Генералния щаб дали страната може да дари хеликоптери Ми-24 и че на следващото заседание на правителството ще внесе предложение за вземане на решение.

По отношение на вертолетите, произведени през 1984 г., Петровска посочи, че голяма част от тях към 2015 г. са с изтекъл ресурс и не се използват. Тя уточни, че както при другите решения, и това няма да повлияе по никакъв начин на бойната готовност на армията.

„Цялото оборудване, което е дарено досега, освен че е по искане на украинците, е оборудване, което според нашите планове за модернизация вече е в края на използването му, няма да бъде част от нашето въоръжение и е сигурно, че в кратък период от време ще трябва да го унищожим“, каза министър Петровска.

Петровска подчерта, че стойността на даренията, направени до момента, без евентуалното дарение на хеликоптери, възлиза на около 30 милиона евро, но за по-малко от година Северна Македония е била подкрепена от САЩ със 139 милиона долара, предназначени за закупуване на ново, модерно оборудване.

"Това е няколко пъти повече от това, което сме дарили. Те са в подкрепа на Плана за модернизация на нашата армия, т.е. всичко, което е предвидено да бъде закупено през тази и следващите години“, посочи министърът на отбраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа