Руколата зарежда с енергия и отдалечава болестите

Съдържа ценните Омега 3 мастни киселини

Мит е, че е култивирано глухарче

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Руколата се радва на нарастваща популярност в България и определено заслужено все по-често я виждаме по щандовете със свежи зеленолистни, както и по сергиите на пазарите. Масово разпространеното мнение, че тя е култивирано глухарче няма нищо общо с истината. Заблудата идва от външната прилика на назъбените листа, но двете растения принадлежат на различни семейства. Руколата /Еruca sativa/ заедно с всичките й подвидове наричаме растение от семейство Кръстоцветни /Зелеви/, /Brassicaceae/, което се отглежда заради листната му маса. “Близки роднини” са синапът, зелето и карфиолът. Използва се основно в сурово състояние за салати, разядки или гарнитури. От скоро все по-често присъства при направата на зелени смутита и фрешове. От друга страна глухарчето принадлежи към семейство Сложноцветни /Asteraceae/ и е по-скоро “братче” на марулята и цикорията.

Както всички зелеви растения, руколата представлява абсолютна “бомба” от хранителни вещества и е в състояние да балансира дори сравнително бедно на микронутриенти меню. Ползите за здравето при редовна консумация наистина могат да се определят като неизброими, но ето най-важните от тях:

Първо. Също както останалите представители на това семейство, когато се консумира в сурово състояние, руколата формира серосъдържащото вещество сулфорафан, за което има много научни данни, че блокира ензим, свързан с растежа на много видове ракови клетки. В районите, където традиционно се консумират сурови зелеви растения, случаите на злокачествени заболявания са значително по-малко.

Второ. Богата на естествени нитрати. От тях в кръвта ни се образува азотен оксид. Той се освобождава от ендотелните клетки на артериите ни и отпуска мускулните влакна в тях. В резултат - артериите се разширяват, кръвното налягане се понижава и всички органи се снабдяват с по-голямо количество кръв и работят по-добре. Този ефект на руколата може да се сравни с ефекта на нитроглицерина /медикамент, използван при стенокардни пристъпи за предотвратяване на остър миокарден инфаркт/.

Трето. Според класацията на екипа учени, оглавяван от д-р Джоуел Фърман, руколата е сред храните, съдържащи най-голямо количество полезни хранителни вещества на 1 калория - 100 от 100 възможни точки за оценка.

Четвърто. Високото съдържание на Омега 3 мазнини под формата на ALA /алфа-линоленова киселина/ оказва силно противовъзпалително действие в организма.

Пето. Руколата е богата на каротеноиди - група вещества, към които спада бета-каротинът - провитамин А.

Шесто. Високо съдържание на фолат - естествената форма на фолиева киселина. За това се препоръчва в менюто на бременни и кърмачки, като, разбира се, не трябва да се прекалява с количествата.

Седмо. Богата на антиоксиданти, които имат предпазващо черния дроб и пречистващо действие, помага за неутрализирането и извеждането от организма на тежки метали и пестициди, попаднали в кръвта.

Осмо. Съдържа големи количества хлорофил с безброй благотворни действия върху човешкия организъм, едно от които е, че е в състояние са активира коензим Q10. Той е важен за дейността на сърцето, има влияние и върху имунитета и поддържане на доброто състояние на кожата.

Девето. Руколата дава 25 ккл на 100 г листна маса и 1,6 г фибри. Създава чувство за ситост и е подходяща за консумация от хора със свръхтегло, както и за запазване на добрите резултати след много свалени килограми.

Десето. Гони зимната депресия.

Не на последно място зеленото растение има европейска слава на афродизиак. Тя е най застъпена в Италия, където местната кухня отделя голямо внимание на руколата. Тя се отглежда в промишлени количества предимно по Средиземноморието, но е изключително адаптивна и може дори да си я засеем в сандъчета на терасата.

Преди да намери място на трапезата, руколата е била ползвана в народната медицина. Подобно на чесъна и лука тя е била естественият антибиотик за времето си и била популярна при настинки и упорита кашлица. С отвара от растението се е лекувал цистит, промивали са се и трудно зарастващи рани.

Освен много полезна, руколата е и впечатляващо открояваща се и предпочитана заради интересния си вкус. Съветът ми е тя да се комбинира с бобови храни, за да си осигурите изобилие от витамин В6 и фолиева киселина. Винаги поръсвайте салата си от рукола и други зеленолистни с ядки и семена, за да приемете достатъчно количество витамин Е. Предпочитайте бадеми, орехи, лешници, кедрови ядки, слънчогледови семки, мляно ленено семе. Не надвишавайте дозата от една шепа, както съветва и великият учител Петър Дънов. Тази мярка е най-точна за полезното количество ценни за здравето съставки в ядките, комбинирани със зеленолистни.

 

Рецепти

Салата с рукола

61-1-1Продукти:

200 г китайско зеле,

50 г рукола

1/2 авокадо,

сокът от един портокал,

5-6 стръкчета магданоз,

1 стрък пресен лук или сърцевината на стар,

щипка сушен босилек

Приготовление:

Зеленчуците се нарязват. Продуктите за дресинга се смилат в блендер. Получената смес се изсипва при зеленчуците и се разбърква добре.

Рецептата е на Веселин Станков - консултант сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

Боб с маслини (1 порция)

80 г бял боб (български) се изкисва в студена вода за една нощ. Прецежда се, измива се и с прибавена щипка хлебна сода се вари 5 мин. Отново се прецежда и измива и се прибавят нарязани на ситно по 20 г морков, камба, целина, праз, кромид лук, 1 скилидка чесън, няколко дръжки магданоз, 1-2 зрънца черен пипер и дафинов лист. Добавя се вода - да покрие боба и зеленчуците /за предпочитане е вместо вода да се ползва бульон от картоф, морков и целина/, и се вари под капак до омекване на зрънцата.

Прибавят се 5-6 маслини каламата, без костилките, по 1 щипка чубрица, самардала и сминдух и се вари още 5 мин. Сервира се по желание със ситно накълцани рукола и магданоз.

Рецептата е на Илия Илиев - главен готвач в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве