Румен Драганов: Приходите от туризъм през зимния сезон ще са около 970 млн. лв.

През зимния сезон приходите от туризъм ще са около 970 млн. лв., прогнозира пред „Фокус“ Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма.

„Не се генерира голяма част от общите приходи в сектора, тъй като ключов е летният сезон, който допринася три пъти повече от това число. Със своята интензивност зимният сезон става все по-интересен и по-интересен. Вече говорим за есенен и пролетен туристически сезони, които също генерират около милион посещения при милион и 700 хиляди туристи, когато говорим за този по-удължен зимен сезон. България действително е дестинация четири сезона, като има отличен туристически продукт. Сега е времето тя да се позиционира на основните европейски и извъневропейски пазари и действително да разберем, че това, което многократно ни е казвано: „Развивайте туризма!“, е разковничето да подобрим местната икономика и всеки от нас да стане по-богат”, коментира председателят на Института за анализи и оценка в туризма.

Според него голямо бъдеще имат СПА и балнео, както и голф туризмът, които привличат платежоспособни посетители.

„Културният, селският, екстремният и гурме туризмът също са в подем. У нас за Коледа ще дойдат и много чужденци, привлечени от честванията на празника от източноправославните. В България са нужни 5 летища, които да подсигурят редовни чартърни полети, както и такива на нискотарифните авиокомпании към страната ни“, каза още Румен Драганов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика