Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Как са измислени ирландските танци?

Мария Габриел: Една от силните страни на ГЕРБ е, че говори за България с един глас в трите европейски институции

Изненада: Треньорска рокада в „Левски“

Румен Овчаров: БСП не създава паника за режим на тока

Факсимиле от БТВ

БСП не чертае апокалипсиси и не създава паника за режим на тока, каза пред БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той изтъкна, че от партията просто са прочели два документа, създадени от министър и от структурата, която управлява българската електроенергийна система.

Според него състоянието на енергийната система е критично и единствено слънцето днес е светлинка в тунела. „От тези 1300 мегавата фотоволтаици най-после днес вече се ползват около 300, въпреки че сутрешният максимум е бил покриван с абсолютно пълно натоварване на всички мощности, включително и последния блок в комплекса „Марица Изток”, а там складовете за въглища са на доста критично ниво”, обясни Овчаров.

Системата няма резерви и заради това ЕСО намалява напрежението, чрез което спестява 150 мегавата, което потреблението на един град от среден размер.

Когато напрежението намалява, се увеличава токът, а за да получите една и съща енергия, която е мощност за определен период от време, при намалено напрежение трябва да ползвате тока по-дълго време”, поясни Овчаров, като отбеляза, че това означава, че електромерът се върти повече.
Защо след като по норматив са длъжни да имат 14-дневен запас, складовете за въглища на ТЕЦ „Марица Изток” 2 имат запас за 2 дни. Защо са празни язовирите? Те са под 40%. Ако бяха 56%, нямаше да откажат на НЕК допълнително вода, попита още Румен Овчаров. Някой не си е свършил работата, категоричен беше той.

От ЕСО още през юли са написали: Язовирите са на много ниско ниво. Не използвайте водата от язовирите за добиване на електроенергия, защото накрая ще останем без възможност да ги ползваме, посочи още Румен Овчаров.

Според него новият енергиен министър в служебното правителство трябва да събере авариен щаб, който да види какво може да се направи. Трябва да се изчистят възможностите за намаляване на разходите от електроенергийната система, да се търсят допълнителни източници и възможности за внос.

„Няма логика електроенергия от водни електроцентрали, която е върхова и е най-скъпа, да я продаваш като бандова, и това да бъдат 1,5 млрд. киловатчаса, с което да изпразниш язовирите.

„Тази електроенергия, ако се продава като върхова, струва около 200 лева за мегаватчас, а ако се продава като бандова – 50-60 лева. Разликата е между 30 и 100 милиона загуба за НЕК”, изчисли Овчаров.

Във връзка с предсрочните избори и социологическите проучвания преди тях Овчаров прогнозира, че скоро ще има промяна в нагласите:

„Шансът да се случи третият епизод – „Завръщането на джедаите”, или новата лява вълна, е много голям, подчерта той. Ако БСП наистина си повярва, вместо „Завръщането на джедаите” може да гледаме „Отмъщението на ситите”, подчерта Румен Овчаров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.