Румен Овчаров е обвинен в безстопанственост за 193 млн. евро

Обвинение по мегаразследването за "АЕЦ Белене" е повдигнато и на бившия енергиен министър от кабинета "Станишев" Румен Овчаров.

По-рано днес Овчаров пристигна на разпит в Столичното следствие. Той е обвинен за безстопанственост в размер на 193 млн. евро.

„Аз съм доволен след толкова ровене, след толкова политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов. В крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за „Белене”, заяви Овчаров на излизане от следствието, цитиран от БТВ.

Той обясни, че това споразумение е подписано в изпълнение на две министерски постановления и международно проведен търг.

Обвинението

Началното обвинение касае това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на Министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество „Национална електрическа компания“ /НЕК/ ЕАД, въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на „НЕК“ ЕАД, при сключването на Споразумение от 29 ноември 2006 г. с „Атомстройекспорт“ АД във връзка с изграждането на ядрената централа с площадка „Белене“, уточниха от прокуратурата.

Разследването на СГП е установило, че Споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро. Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ“Белене“ не се е достигнало.

От това е последвала значителна щета за „НЕК“ ЕАД в размер на 193 189 000 евро. Деянието е извършено умишлено, не съдържа признаците на по-тежко престъпление, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай.

Другите обвиняеми

Румен Овчаров стана четвъртият, който ще се изправи пред съда по делото за АЕЦ "Белене".

Петър Димитров, който наследи Овчаров на поста министър на икономиката и енергетиката през 2007 г., бе подведен под наказателна отговорност преди месец за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на тогавашните изпълнителни директори на Националната електрическа компания. От това произлязла значителна вреда за дружеството в размер на 77 милиона евро.

Обвинения бяха повдигнати и на двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян. От тях се търси отговорност заради това, че не са защитили интереса на държавната компания, която продала на руската "Атомстройекспрот" старото ядрено оборудване от АЕЦ "Белене" за 77 млн. евро по-малко.

На Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Утре в следствието е призован и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България