Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Хърватия сваля възрастта за пенсиониране

Фонд „Земеделие“ саботира доставките на закуски в училищата

Ботьо Ботев: Доживотният затвор без право на обжалване е справедлива присъда за хора, които знаят какво са направили

Антон Станков: Около 97% от внесените обвинителни актове в България приключват с осъдителни присъди

МОСВ обсъди с бизнеса и природозащитни организации проект на наредба за качеството на твърдите горива

Теглят жребия за номерата на кметовете на 25 септември

Затъваме в дългове заради джаджи Хората са по-изрядни платци от бизнеса

Румен Овчаров: Режим на тока на практика е въведен

Режим на тока в България на практика вече е въведен, а електроенергийната система на страната е в състояние „тревога“. Става дума за оцеляването на електроенергийната система на страната. За това алармира пред БНР бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Той се позова на писма на Електроенергийния системен оператор.

„Резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши. Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние „тревога“. Как съответства това състояние „тревога“ на безхаберието на министърката, която вчера излиза и ни обяснява, че няма никакъв проблем?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е получила писмо от Електроенергийния системен оператор, в което се говори за недостиг на електроенергия в страната въпреки активирането на всички резервни електропроизводствени мощности“, коментира Овчаров.

Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия, защото ситуацията се задълбочава и ако не се вземат мерки веднага, отново ще стане критична. Последният режим на тока в България е от 1992 година, припомни Овчаров. Наличните въглищни запаси по думите му са чувствително под регламентираните количества, по норматив трябва да има запаси от въглища за 14 дни.

„В сравнение с този период на миналата година потреблението е увеличено с 9%. Тоест потреблението няма кой знае какъв ръст. През лятото и есента на миналата година язовирите са целенасочено изпразвани. Произведена е над милиард и половина киловатчаса електроенергия, която е продадена по най-ниска цена. Върховата, най-скъпата електроенергия на водно-електрическите централи е продадена бандово. Като за да бъде тя продавана, е ограничавано производството на АЕЦ „Козлодуй“. Да не говорим колко са загубите от тези евтина продажба на електроенергия, които според някои оценки са между 30 и 50 милиона за НЕК“, каза още Овчаров.

Валентин Николов от ГЕРБ, който е заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика към НС, обясни пред БНР, че трудно в днешно време можем да бъдем в режим на тока, още повече, че говорим за регионална електроенергийна система и обмен на електроенергия между съседните държави.

Състояние „тревога“ не значи, че сме пред режим на тока, положението въобще не е тревожно, увери Николов. Според него запасите от въглища са в нормални количества, нещата се пресилват, за да се плашат хората и се прокарват тези в опит да се дестабилизира държавата.

„Язовирите са пълни над 50%, а въглища се доставят ежедневно от Маришкия басейн. Няма никакъв проблем от гледна точка на този капацитет. Студеният резерв заработи в цялата страна. В момента имаме резерв от мощности и ако се наложи, те ще бъдат включени. Проблем може да има, ако има извънредни обстоятелства. Електроенергийният системен оператор в момента балансира системата добре. Няма опасност от режим на тока.“

Валентин Николов потвърди, че има такива писма от Електроенергийния системен оператор, но заяви, че в днешно време е трудно да има режим на тока. „Не виждам проблем, никъде няма режим на тока и няма никаква опасност за режим на тока. В това съм категоричен“, заяви Николов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Ето за това е нужен АЕЦ Белене, но безродната крадлива свиня бойко го спазари с враговете на българския народ САЩ, за да си пази мястото топло. За такова национално предателство сега трябваше да лежи в затвора, но друг национален предател цацаров покрива бойко.

  2. Наближиха избори и социалистите пак почнаха да плашат и да се изказват неподготвени!

  3. Факт е, че има внос на ел. ток от Турция и Румъния, факт е, че има и отказ от Румъния да ни дадат ток. Съобщиха го журналисти, които нямат нищо общо с БСП, напротив – не пропускат повод да я критикуват. Но, „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила“. Май, че беше го казал Аристотел.

  4. Че България от лидер и енергиен център на Балканите ще стигне до внос на ел. ток от Турция, която строи АЕЦ с руски реактори, го предвиди самият Борисов още през 2012 г., преди Килъри Клинтън да му набие канчето, че НЕ трябва да строим АЕЦ Белене. Тогава Борисов, на 8 април, заяви по БНТ: „Без АЕЦ Белене, икономиката на България ще фалира, цената на тока ще се увеличи 17 пъти, ще внасяме ток от Турция, а мен ще ме съдят за национално предателство“. Десните се надяват, че след като унищожиха по-голямата част от икономиката и след масовата емиграция на 50000 души годишно при Герб, нуждите от ел. ток ще намалеят. СДС безотговорно гласува заедно с ДПС през 1998 г. за затваряне на 4 реактора на „Козлодуй”, а Герб спря АЕЦ Белене и износа на ток и напълни страната с ВЕИ (на свои хора) със скъпа зелена енергия. Реф. блок, Герб, НФСБ от Патр. фронт убеждават наивниците, че България няма нужда от ел. ток, което означава, че според тях страната ще продължи да бъде държава от 3-ия свят, без производство (в момента износът ни е главно суровини) и българите ще продължат да се евакуират в чужбина, а на десните партии им е все тая. Затова се раздразниха, когато новият президент им напомни за бедността, ниските доходи, неравенството, липсата на справедливост, на защита и перспектива за развитие на страната и хората, които правят българите най-бързо изчезващата нация.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.