Румен Петков алармира за груби нарушения на закона в назначенията на посланици

Румен Петков

Новият ръководител на посолството в Алжир подкрепил лидер на „Мюсюлмански братя“ в Египет (ДОКУМЕНТИ)

В двустранната си политика нямаме стратегия в отношения с ключови държави. Двустранните ни отношения са на самотек и това, което се прави от страна на Министерството на външните работи, общи линии, са действия, свързани с Европейския съюз. От това за България не следва нищо. Това коментира на пресконференция председателят на ПП АБВ Румен Петков, като отправи остра критика по отношение на кадровата политика на ведомството.

Политическият извод, според него е, че Външното ни министерство е сведено не до състояние да прави външна политика, а да организира посещения – скъпо платена многолюдна туристическа компания, която не формира външна политика за България. „В резултат на това следва демотивация и депрофесионализация в част от професионалните служители в МнВР, което е резултат и от лишаването им от кариерно развитие заради противозаконната кадрова политика в министерството“. Петков е на мнение, че деморализацията идва и от факта, че в продължение на управлението на няколко поредни правителства налице е стремеж на ключови дипломатически постове да се реализират хора, които нямат нищо общо с професионалната дипломация.

АБВ проведе вчера среща с ръководството на Българското дипломатическо дружество във връзка с отвореното писмо на БДД до президента, грубите нарушения в Закона за дипломатическата служба кадровата политика.

От 14 генерални консули на Р България, което е въпрос на правителствено решение, 10 не са хора, произтичащи от дипломатическите среди. 70% от генералните консули не са служители на външното ни министерство, посочи председателят на ПП АБВ и припомни, че изискването на закона е 20% максимум да бъдат външните назначения.

В контекста на тезата за липса на практическа двустранна външна политика и особени кадрови решения в консулските назначения Петков даде за пример посещението на икономическия министър Емил Караниколов във Виетнам, където в крайна сметка няма да бъдат подписани двустранни договори. Димитър Абаджиев пък е назначен за посланик в Саудитска Арабия, като преди това е бил консул в Шанхай и посланик в Словения. Таня Димитрова, от областен управител на Ямбол, със средно медицинско образование и със скок за две години две висши образования е генерален консул в Милано. От тези хора трудно може да се очакват сериозни политически действия и ангажименти, коментира Петков.

Скандален е случаят с назначението на Румен Петров за посланик в Алжир. „На 30 юли 2013 година, в качеството си на посланик в Кайро, Петров изпратил писмо до МнВР, с която предлага да се вслушаме в предложението на господин Есам ел Ериан, зам.-председател на „Партия за свобода и справедливост“ на Египет. Предложението е по повод загинали в определени действия на територията на Кайро египетски граждани. В последствие същият Есам ел Ериан е осъден на доживотен затвор като ключов фактор в организацията „Мюсюлмански братя“ за организация на терористични актове срещу цивилизования режим в Египет. И този човек, който е предложил да подкрепим Есам ел Ериан, който е осъден на доживотен затвор, сега го пращаме за посланик в Алжир. Какво казваме на света и в частност на арабския свят, какво казваме на нашите партньори от САЩ, от Русия и Турция? Че ние човек, който се е ангажирал с ключов фактор в „Мюсюлмански братя“, го изпращаме посланик. Тук въпросът е към МнВР, към правителството и към президента“, каза Румен Петков и добави, че това са действия, които са в грубо нарушение на Закона на дипломатическата служба.

АБВ ще инициира срещи по темата и с държавния глава и продължава да следи казуса отблизо.

Коментари

Задължително поле