Труден ден за Овните, неочаквани събития за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 2 април 2020 да почерпят

Връзката между възрастта и коронавируса (ИНФОГРАФИКА)

Костадинов подписа със „Стабек“

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

Румен Петков: Бандитите са оставени на спокойствие, защото институциите се борят помежду си

Румен Петков

Бандитите са оставени на спокойствие. Срещу тях не се работи, защото институциите се борят помежду си. Това заяви в пред телевизия Bulgaria on air Румен Петков, член на ИБ на АБВ.

„Не е нормално в продължение на три месеца новините да започват и да завършват с информация за полицейски протести, с информация за това, че министърът не се е видял със синдикатите в МВР. Не е нормално ключови фактори от правоохранителната ни система като съдии да участват в протести срещу собствената си система. Изобщо сме свидетели на серия от събития и действия, които деинституционализират страната“.

Атмосферата във вътрешното ведомство, отношението към служителите и отношението изобщо към правораздаването и правоохраната са отровени. Въпреки това не считам, че системата е издъхнала, но съм убеден, че ако това отношение на нихилизъм към служителите, ако това отношение на унижение от страна на ключови фактори в държавата към служителите продължава, там ще се стигне до един етап на необратима деморализация. Не може от едната страна министърът на финансите да излиза и да обявява, че има 1 млрд и 600 млн. лева приходи в резултат на ефективна борба с контрабандата, а от другата страна да ти излиза министърът на вътрешните работи и да казва, че не е мотивирано това, че трябва да бъдат повишени заплатите на служителите, които впрочем, от 2008 година почти не са пипани“.

Във връзка с темата Петков коментира и някои от последните скандали, разтърсили държавата, като „Суджукгейт“. „Главният прокурор без съмнение трябва да обясни мотивите си за искането на всеки един депутатски имунитет. Второ, трябва много внимателно да се премери до къде, какво и как се казва публично. Когато искаш имунитета на един народен представител обаче, ти трябва да представиш съответните аргументи. Това, че тези аргументи, в случая, говорят за опростачване на парламентаризма, от друга страна не просто звучат просташки, но будят и присмех, не променят фактите“, посочи той. По думите му в страната ежедневно сме свидетели на насаждане на езика на омразата и противопоставяне в обществото, а основна трибуна, от където се прокарват тези настроения са институции като Народното събрание. „Излиза онзи ден, например, и един наш евродепутат и казва: „Аз искам въвеждането на смъртното наказание“. Смятам, че когато човек като него иска въвеждането на смъртното наказание, първо трябва да бъде любезен да направи тези предложения в европарламента. Защото това е общоевропейска концепция. Което значи – отстоявай идеите си там, наложи смъртното наказание в ЕС. Защото това означава: „Аз искам въвеждането на смъртното наказание“. А иначе другото, да ходиш и да плямпориш по телевизиите по темата, това само нагнетява омраза. Освен това, имаш и министри, и собствена парламентарна група. Е, влез с нея в Народното събрание, внеси предложения за корекции на Конституцията, в законовата и в подзаконовата нормативна уредба. Другото е спекула“.

В заключение Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с оценката му за първите 100 дни управление на правителството. „Правителството няма законодателна програма, но направи някои силни стъпки в енергетиката, по посока на връщането на България на европейската енергийна карта като ключов фактор, но те не трябва да спират, напротив – трябва да стават все по-интензивни. Министърът на отбраната направи неща, които си струва да бъдат видени, разбрани и подкрепени“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.