Румен Петков връчи на правосъдния министър официалната позиция на ПП АБВ по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и експерти на партията връчиха на правосъдния министър Цецка Цачева официалната позиция по придобиване на българско гражданство и по работата с българите в чужбина, съобщиха от партията. Позицията е изготвена във връзка с арестите и последните събития в Държавната агенция за българите в чужбина.

Пред министъра на правосъдието Румен Петков изрази силно безпокойство от възможността към момента за субективна преценка на ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина относно документите на кандидатстващите, безпокойство от липсата на прозрачност и от това, че служителите ДАБЧ могат да елиминират документи от комплекта, подаден от всеки един от кандидатите и по този начин да обезсмислят кандидатстването им, безпокойство и от политическата спекула с даването на гражданство. Петков определи като тревожен и факта, че получаващите гражданство се регистрират целево на един адрес, в това число, по трафопостове. Това променя изборната география и фалшифицира изборния резултат, което е пряк удар върху демокрацията.

Румен Петков предостави на Цецка Цачева изключително силен доклад, изработен от Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер и министър на външните работи от края на 2007 година, където се разглежда детайлно работата в Агенцията и се отделя много сериозно място на диаспората, привличането на работна ръка от чужбина, възможностите държавата да подкрепя българското самосъзнание. Правосъдният министър прие документа с благодарност и отправи покана към АБВ за по-нататъшно експертно участие в цялостната промяна на нормативната уредба, която формулира работата на ДАБЧ. Петков изрази удовлетворение от срещата и готовност партията да се включи в работата по промените за работата на Държавната агенция за българите в чужбина с потенциала на ПП АБВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България