Румен Петков в Стара Загора: Настояваме държавата да предприеме всички мерки за развалянето договора с „Марица Изток“ 1 и 3

Държавното предприятие „Марица Изток“ 2 е поставено в неравностойно положение, спрямо така наречените американски централи „Марица Изток“ 1 и 3, които са в частни ръце. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщиха от партията. „Имам предвид два аргумента, които представляват груба държавна помощ за американските централи и които поставят в абсолютна неравностойност производството на енергия от „Марица Изток” 2. Българската държава, т. е. ние с вас плащаме емисиите въглероден двуокис на американските централи, докато емисиите на „Марица Изток“ 2 си ги плаща „Марица Изток“ 2. И аз не разбирам защо, особено от 2007 година, когато влязохме в ЕС, не са предприети и не се предприемат мерки през Европейската комисия за разваляне на този договор“.

Според Румен Петков една от причините за неглижиране на темата е именно собствеността на двете централи. „Представям си ако беше друга собствеността на тези централи какъв вой до небесата щеше да бъде – за държавна помощ, за накърняване на националния интерес, което е факт, но понеже са американски, слугинажът взема връх над обществения и националния интерес“. Вторият елемент на неравнопоставеност е, че българите, като общество, плащат инвестициите в „Марица Изток“ 1 и 3, посочи Петков и добави, че този факт не подлежи на опровержение. Той коментира, че цените за въглероден двуокис, които плащаме, добиват драматични размери. „2016 година цената на тон е 5.5 евро без ДДС. 2017 година Енергийният холдинг купува по 13.8 евро цена на тон въглероден двуокис. Сега е 22 евро, а когато изтича времето за закупуване за следващата година, очакванията на експертите са цената да бъде между 25 и 30 евро на тон – цени без ДДС. И понеже ги купува Българският енергиен холдинг (БЕХ), по силата на нашето законодателство БЕХ ги продава на „Марица Изток“ 2 и се плаща ДДС. Очакванията, след закупуването на емисиите за следващата година, са задълженията на „Марица Изток“ 2 да отидат на над 1 милиард и 200 милиона“. Тези факти принуждават „Марица Изток“ 2 да свие производството си, защото не може да издържи, поясни Петков.

Румен Петков заяви, че АБВ настоява държавата да предприеме всички мерки за развалянето на този договор – „Марица Изток“ 1 и 3 - и да потърси подкрепата на ЕК за преодоляване на държавната помощ и добави, че ситуацията с „Марица Изток“ 2 е особено тревожна и трябва да се изгради стратегия за ТЕЦ-а.

В контекста на темата за енергетиката, Петков определи като безумия и абсурд държавните действия около гарантиране на сигурността на газовите доставки. Той припомни, че ПП АБВ отдавна предупреждава, че държавата ни ще купува руска газ от Турция, но тогава твърдението беше сочено за абсурдно, но към момента това се случва и държавата ни е в процес на преговори за изгодни условия с Турция. „България трябва да заяви на ЕК, че двойните стандарти са абсурдни. И затова един от основните моменти в кампанията за Европейски парламент на АБВ ще бъде борба срещу двойните стандарти. Не може Меркел да заяви, че за Германия Северен поток 2 е икономика, а пък Южен поток е зависимост от Русия. Искаме ЕК да защити нашия и на Източна Европа интерес, като си доставяме газта директно от Русия, а не да купуваме руската газ от Турция“, каза още Румен Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България