Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Румен Петков: „Европа на няколко скорости“ е пошъл дебат, който може да превърне страната ни в буферна зона за мигранти

Румен Петков/ Снимка: Архив

Недопустимо е под европейски натиск да бъдем превърнати в периферия на Европа, включително и по отношение на приема на мигранти. Тази теза защити по време на телевизионен дебат в ефира на „България он ер“ членът на ИБ на Алтернатива за българско възраждане и водач на листите на коалиция „АБВ – Движение 21“ за 15-ти МИР–Плевен и 2-ри МИР – Бургас Румен Петков.

Според него  мигрантската вълна е общоевропейска криза, с която трябва да се борят всички държави  от ЕС.  По думите му обаче, за  съжаление  повечето страни членки отказват да търсят общи мерки за решаване на генезиса на този проблем, който  вече води до доказани изменения на генофонда на Стария континент.

„В някой от европейските страни имаме общини в които, без това да се възприема погрешно, имаме превес на мюсюлманите над християните.  Т.е.  авторите на идеята за мигранстската вълна вече постигнаха тази си цел, тя е факт. Второ мерките срещу  мигрантския натиск на последните ни две правителства, изключвам служебното, много се забавиха. Забави се и изграждането на оградното съоръжение. То всъщност се направи по един твърде порочен начин. То е компрометирано. В един от моите избирателни райони – Бургас, това е особено видимо. Оградното съоръжение просто не изпълнява ролята, която му е отредена, защото е некачествено направени и силите които страната ни е изпратила да го охраняват нямат нужната комуникация по между си. И още нещо. Ние не знаем какви са финансовите потоци, с които се издържат мигрантите в България. Имаме институциите, с които можем да наложим контрол. Тези пари пристигат или по канали, или по банков път. Смайващо е, че все още  нашите служби за сигурност не са въвели контрол върху потока на тези средства, не са установили техния произход“.

„Държавата ни трябва да предприеме спешни мерки за екстрадиция в страните им на произход,   за тези лица, за които няма основание да се считат за бежанци. Анализът показва, че около 15 процента от тези, които влизат в страната ни са от Сирия. Другите какво правят тук ? Те трябва да бъдат екстрадирани по най-бързия начин. Който е дошъл от Афганистан – обрано ! Да бъде върнат в страната на произход, защото иначе този пошъл дебат за Европа на няколко скорости, като нищо може да ни направи една зона, в която да се съсредоточат пристигащите мигранти“.

Според Румен Петков е недопустимо и водещите европейски сили да се опитват да бягат от своята отговорност по създаването и насърчаването на мигрантската вълна към Стария континент, а в същото време да се мъчат да разделят държавите в ЕС по различни неясни критерии.  „Какво изобщо означава „Европа на няколко скорости“. Ако ще е  така, тези  които приветстваха бурно, така наречената Арабска пролет, и  тези които чакаха с плюшени мечета бежанците, сега да бъдат любезни  да си ги вземат от тук  и да си ги разположат кой където иска. Не може да се налагат двойни стандарти, особено по този критерии, защото ние сме първата държава по пътя. Първият удар на бежанците пада върху нас. Така, че да се правят такива внушения, че Европа трябва да бъде на няколко скорости поради недостатъчната подготовка на различните държави, мисля, че не е достатъчно коректно и непочтено“, посочи той.

„Недопустимо е и сами да се определяме като държава втора ръка на Стария континент“, почерта още Петков. Той бе категоричен, че страната ни трябва да демонстрира своето национално самочувствие и да защитава интересите си  на пълноправен член на ЕС и НАТО.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.