Румен Петков: На правоохранителните органи не трябва да се гледа като на инструмент за ПР

Бруталните престъпления белязаха началото на годината. Службите да бъдат оставени да си свършат работата, но е важно и те да я свършат както трябва. Не бива да бъдат излишно притискани или използвани като инструмент за ПР. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ Румен Петков – член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър.

По думите му прибързано представените пред обществото факти около зловещото шесторно убийство като ДНК анализ, психологически профил на извършителя и др., съдържащи в себе си множество противоречия, са дискредитирали сериозно общественото доверие относно работата на институциите по разрешаване на случая.

„Много е важно държавата да не способства, чрез своите представители, за насаждане на недоверие чрез нелепи анализи и твърдения. Виждате, че в социалните мрежи и сред анализаторите избуява една твърде висока степен на недоверие. Когато се предприемат такъв тип действия от страна на държавата, трябва да си даваме сметка, че те рефлектират върху общественото съзнание и раждат една степен на отхвърляне на институционализма. Създава се една степен на толкова висока недоверчивост от страна на гражданите към институциите, че накрая се стига дори до доверие в абсурдни тези“.

„За един човек, който е с малокалибрено оръжие, да бъде изкарвана цялата налична институционална мощ на държавата – отряд „Кобра“, борбата с терора, полицията, армията … Е, ако дойде терористична заплаха, тогава какво правим? Кой ще изкараме? Когато искаме по този начин да покажем мощта на държавата, ние всъщност показваме липса на институционална подвижност и организираност.

Предприемаме едни действия, които водят до това, че впоследствие се влиза в обяснителен режим пред обществото и след това пред тези, които ще председателстваме в продължение на шест месеца. Не се прави така. Когато на правоохраната, на разследването се гледа като на инструмент за ПР или манипулации, обикновено резултата е този, който виждаме в моментa“, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България