РИОСВ – Пловдив състави акт на нарушител, хванат да гори отпадъци в Шекер махала

Защо македонците искали министерство на корабоплаването?

Теменужка Петкова: Изненадана съм, че президентството води разговори за енергийни проекти

Актьорът Павел Попандов поведе съседите си на протест

Турция потвърди възможността за разполагане на американски ракети „Пейтриът“ в Идлиб

Започнаха парламентарните избори в Иран

В Перник недоволстват заради площадка за обезвреждане на химични вещества

Боян Магдалинчев, ВСС: Случаят със съдия Миталов не е прецедент, но голямата публичност е

Виетнам обвини 7 души за смъртта на 39 нелегални мигранти от камиона-ковчег в Есекс

200 затворници в Китай се разболяха от коронавируса

Удължават ареста на директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Десетки почетоха жертвите на стрелбата в Ханау

Земетресение от 5,1 по Рихтер разлюля Мексико

Илияна Йотова уважи Кувейт

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение за бюджета, обсъжданията продължават

Румен Петков на среща в кралския дворец в Йордания

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Анастас Терзобалиев, съветник на партията по отношенията с Близкия изток и арабските страни, бяха приети от един от ръководителите на политическата дирекция на кабинета на йорданския крал Абдула II, придружени от посланика на Република България в Кралство Йордания, Н. Пр. Димитър Михайлов.

По време на срещата бе обсъдена възможността за обучение на студенти от Йордания в български ВУЗ-ове и конкретните програми, които ПП АБВ обсъжда със своя йордански партньор партия „Послание“. Във фокус бяха и възможностите в туризма, отчитайки голямата динамика и развитие на сектора в Йордания през последните години.

Акцент в разговора беше готовността на България да подкрепя Йордания в утвърждаването на сигурността – процес, започнал преди 13 години. В този контекст беше отчетен огромното значение и заявена голяма благодарност от страна на Али Джафар Хюнети, един от ръководителите на политическия департамент, за подписания през 2007 година Договор за полицейско сътрудничество и сътрудничество между службите от ресорните министерства на Кралство Йордания и България. Това е първият договор, подписан от държава – член на ЕС с Кралство Йордания, за сътрудничество в сигурността. Румен Петков изрази убеденост, че този договор ще бъде надграждан в годините в борбата с терора.

Петков предаде на домакините на срещата специални послания от президента Георги Първанов и Н. В. Симеон II за крал Абдула II в контекста на предстоящата визита на йорданския крал през май следващата година в България.

Отчетени бяха и огромните ползи за двете държави след визитата през 2007 година на голяма българска делегация, водена от президента Георги Първанов. Събитието е последвано от пикови моменти в стокообмена – от $20 млн., само за няколко години стокообменът стига $150 млн. Именно това трябва да са целите, които си поставяме като държави, посочи Румен Петков и добави, че ПП АБВ ще способства процеса с всички сили и средства за добруването на двата народа във всички сфери на сътрудничеството – образование, туризъм, сигурност, икономика, стокообмен, изграждане на строителна борса.

Неслучайно България е сред страните, оказали най-голяма подкрепа на Йордания и днес Кралството е остров на стабилност в един твърде размирен регион. Около това становище се обединиха представителите на политическата дирекция на Кралството и делегацията на ПП АБВ, водена от Румен Петков.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.