Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Румен Петков: Недопустимо е години наред служителите на МВР да не получават увеличение на трудовите си възнаграждения

Недопустимо е години наред служителите на МВР да не получават увеличение на трудовите си възнаграждения. Това заяви по време на дебат в предаването „Още от деня“ по БНТ членът на ИБ на Алтернатива за българско възраждане и водач на листите на коалиция „АБВ – Движение 21“ за 15-ти МИР–Плевен и 2-ри МИР – Бургас Румен Петков. Той коментира неадекватното поведение на държавата по отношение на сектор „Сигурност“ през последните години и по специално влиянието, което е оказала тя върху униформените.

„Когато говорим за институционализъм, трябва да отбележим, че една част от демотивацията на състава на МВР се дължи и на отношението към тях от страна на държавата, на правителството и на ръководството на вътрешното министерство. Недопустимо е години наред на тези хора да не им вдигат заплатите! Не може години наред, да не се повишат средствата за облекло, за допълнителен труд. Не може години наред да ги карат да работят с коли, закупени през 2006 година, и да очакват, че тези служители ще дадат на държавата изцяло това, което тя иска от тях. Разбира се, че трябва да се намери този разумен баланс , който да отговори на възможностите на държавата и на потребността на служителите“.

„Реформата в МВР, която се правеше през последните години, е дълбоко порочна, тази реформа стабилизира администрацията в един изопачен и утежнен вид“, посочи Петков.

Във връзка с темата той изрази становище и относно последния вътрешен министър от редовно правителство. „Според мен госпожа Бъчварова мразеше служителите на МВР и се радваше до голяма степен на взаимство от тяхна страна“.

Румен Петков реагира и на въпрос, свързан със опитите за внушение, че едва ли не всички униформени служители са засегнати от явления като корупцията. „Докато продължаваме да се отнасяме негативно към полицаите, да ги наричаме „взятки“, или че са корумпирани, няма защо да очакваме от тях повече. На празниците те са тези, които пазят нашите деца, на Нова година те пазят всички нас и не са при семействата си, дълбоко убеден противник съм на това полицаите да бъдат заклеймявани на общо основание“.

В заключение Петков коментира и твърденията, че страната ни е изнасяла оръжие за конфликтни региони в Близкия изток. „Военнопромишленият ни комплекс е ключов сектор и той трябва да бъде развиван! По никой начин държавата не може и не бива да бъде изместена от контролните си функции при търговията с оръжие. Не случайно има и съответният междуведомствен орган. Аз твърдя, че последните десетилетия – поне две, България не може да бъде обвинена, че е изнасяла незаконно оръжие. Грешката на държавата е, че не поиска веднага проверка на твърденията, че наше оръжие е открито в конфликтни региони, за където износът е забранен. Защото има два въпроса. Първо, дали е българско това оръжие? И второ, дали е изнесено някъде другаде и после е препродадено в конфликтен регион“, посочи той.

Доц. д-р Георги Кючуков: Делението на „фили“ и „фоби“ е примитивно

Пред ЕС се очертават две посоки след Брекзит. Едната посока е към възвръщане за националната държава, а другата към е федерализация. Ние сме сериозно застрашени, тъй като очевидно сме от групата, която е на втората скорост. Това каза в ефира на телевизия „България он ер“ доц. д-р Георги Кючуков, водач на листата за народни представители в 20-ти МИР Силистра на Коалиция „АБВ – Движение 21“.

Според него повече интерграция означава известно отстъпване от националния суверинитет, но връщането към на националните държави е много по-рисково, защото това значи връщане към конфликтите не отпреди Втората световна война, а отпреди Първата световна война.

„Коалиция „АБВ – Движение 21“ има ясна позиция по отношение на санкциите срещу Русия – ние сме за постепенно падане на санкците срещу Русия, но в консенсус с ЕС. И това, което ни отличава от другите политически партии, е, че ние не се страхуваме да кажем, че България може да е инициатор на това нещо.“, каза доц. Кючуков. Той отбеляза, че делението на „фили“ и „фоби“ е изключително контрапродуктивно и примитивно, и този примитивизъм ни пречи да погледнем реалните ползи и вреди от едното и от другото.

Според доц. Кючуков проблемите в здравеопазването са започнали още през 1999 г., когато министър на ресора е бил отново Илко Семерджиев. Тогава се е направила здравна реформа, която е поставила в центъра на здравната система финансите, а пациентите са се превърнали в сателити, които се въртят около парите. Доц. Кючуков сподели, че досега в България бюджетът за здравеопазване винаги е бил между 4-5%, а трябва да е поне 6,2 % и спомена, че Коалиция „АБВ – Движение 21“ се обявява категорично за демонополизация на НЗОК.

В заключение доц. Кючуков каза, че здравето не е ляво или дясно и не може да бъде изключено от социалните функции на държавата.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.