Румен Петков: Не бяхме подготвени за визитата на Медведев

Не бяхме подготвени за визитата на руския премиер. Това заяви Румен Петков, председател на АБВ, по БТВ.

„За приключилото посещение на Медведев трябва да отбележим, че това е добра стъпка след 10-годишно прекъсване на взаимоотношенията между изпълнителната власт на двете държави. Мисля, че ние бяхме неподготвени, защото стана очевидно, че има очаквания за по-ясна и категорична позиция отстрана на ЕК за газопреносната мрежа“, заяви Петков.

Той коментира, че не сме убедили руския премиер за енергийните проекти, след като е станало ясно, че има очаквания от негова страна да се зави по-ясна и категорична позиция от страна на ЕК за газопреносната мрежа.

Днес стана ясно и че „Газпром” няма да участва в проекта за хъб „Балкан”, тъй като всичките ни ресурси са дългосрочно договорени, обяви шефът на руския газов монополист Алексей Милер. Досега Русия се считаше за основен доставчик на газ за хъба "Балкан". Очакванията бяха, че през Черно море ще бъдат получени количества, които после да се разпределят към Европа.

Петков заяви, че трябва да има задължителната диверсификация, но с гаранция, че купуваме най-евтиния газ.

„Важно е да видим и провалите в енергетиката – пропуснахме да построим „Северен поток”, построи го Турция, в резултат на което загубихме милиарди от преносни такси, загубихме и „Южен поток”, коментира Петков.

Лидерът на АБВ коментира, че България не е успяла да убеди премиера на Русия, че има категорично подкрепата на Европейската комисия за изграждането на проекта „Турски поток“. „Според мен правителството пропусна да се бори за пряка доставка на руски газ, защото това би било по-евтино за Европа. Това е бъдещето, ако искаме да гарантираме добра цена“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика