Румен Петков, председател на АБВ, пред "Труд": „Шшшт, България“ е еманация на двуличието и подлостта

- Г-н Петков, вие сте един от редовните участници в протеста, защо според вас настъпи разделение между лидерите на различните партии и отлив на младите хора?
- Протестът продължава над 60 дни, факт е и че се раздели. Причината е, че Христо Иванов с неговата “Да, България” обслужва властта. Някак си не е прилично Христо Иванов да се опитва да яхне протеста. И точно това неприличие разгони маса хора.

- Защо да не е прилично, след като и други партийни лидери се опитват да направят същото?
- Защото не е прилично Христо Иванов да се опитва да яхне протеста, атакувайки съдебната система. Той я докара до това положение. Когато аз и колегите ми от АБВ предупреждавахме, че създаването на прокурорска квота ще направи прокурорите гарантирани в своята себедостатъчност, при тази централизирана система в прокуратурата Христо Иванов я наложи и Борисов го подкрепи, незнайно защо. И днес Христо Иванов атакува собственото си творение. Това е и непочтенно и некоректно и съм озадачен от това, че не се коментира от самите юридически среди. В десетките разговори, които съм имал с авторитети в българското право, всички са възмутени от този популизъм и от този грозен подход - да наложиш една система, която после да отричаш, но публично това остава незабелязано. И едно от най-грозните събития, превърнало се в явление на този протест е двуличието, подлостта. Не можеш да караш със себе си камери, да те излъчват в социалната мрежа като първия борец за правда и за свобода, а в мига, в който ти произнасят нещо, което осъзнаваш, че не е любезно за ушите на честните и почтени хора, да казваш: “Шшшт, това после”. Искам да попитам и още нещо - Защо Христо Иванов яростно искаше оставката на вътрешния министър Младен Маринов след акцията в Росенец, а не иска оставката на сегашния министър на вътрешните работи Христо Терзийски след окървавеното на протеста на 2 септември? Отговорът е прост, Христо Терзийски обезпечи шоуто на Росенец и днес Иванов му връща жеста с мълчанието си. Т. е. Иванов обслужи нечии интереси Маринов да бъде заменен с Терзийски.

- Стана ли ясно какво точно е искал да каже Димитър Ламбовски на Христо Иванов за Маджо?
- Христо Иванов каза, че ще говорят по-късно с Ламбовки. За Христо Иванов е било ясно за какво става дума още преди Ламбовски да влезе в детайлите. При фазата на Ламбовски бе очевидно, че той знаеше за какво става дума и затова каза: “Шит, за това после. Организации от типа на “Шшшт, България” нямат място в тази динамична и напрегната среда, защото те са еманация на задкулисието, на подлостта и на двуличието. И тук трябва да има много ясна реакция на гражданската мисъл, която особено силно звучи през последните 60 дни. Такива неща не бива да бъдат подминавани, защото след това ни захлупват с цялата си сила.

Коментари

Задължително поле