Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Премиерът Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Самуел Финци откри Берлинале на 12 езика

Ердоган призова Путин за спиране на офанзивата на сирийския режим в Идлиб

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Ивелина Василева: Разследването срещу премиера Борисов е фалшива новина

Шефът на СЗО: Трябват бързи действия за спиране на епидемията от коронавируса

Румен Петков: Промените в ИК са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия

Върху българския Изборен кодекс за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков, съобщават от партията. За сравнение, в германската изборна нормативна уредба промените са не повече от 40, посочи той пред медиите. Петков обясни, че според стандартите и разпоредбите, промени в изборното законодателство могат да се правят най-късно година преди вота.

„Много сериозно безпокойство буди промяната в подсъдността – от Върховния административен съд, към съответния административен съд. При приемането на новите процедурни правила нашият анализ показва, че не е извършена адекватна оценка на готовността на административните съдилища да правораздават по този вид дела, без актуална оценка на кадровата обезпеченост в административните съдилища, се поставя под въпрос достъпът до правосъдие на гражданите, политическите партии и коалиции в рамките на изборния процес. Така се нарушават процесуалните гаранции за честни и свободни избори, както и се ерозира доверието в самия изборен процес“.

Като пореден сериозен проблем Петков посочи предложението на БСП за унищожаване на сгрешен изборен протокол.

„Ако при попълването на протокола бъде допусната грешка, секционната избирателна комисия унищожава сгрешения протокол, като се поставя надпис „сгрешен“ и се подписват всички членове на секционната избирателна комисия. Секционната избирателна комисия връща на общинската избирателна комисия сгрешения протокол, като фабричният номер се сверява с номера на протокола, вписан в протокола за предаването и приемането на изборните книжа“. Румен Петков е на мнение, че подобен изборен похват ще забави сериозно преброителния процес и не това е решението на втория протокол.

Петков е категоричен, че решението на това е единна преброителна секция на територията на всяка община – мярка, която ПП АБВ вече аргументира като работеща.

„Т.е., СИК в състав от по трима членове, преброяването не се извършва от СИК, а от специални преброителни секции на територията на всяка от общините. С това се гарантира прозрачност и контролируемост на процеса и се свеждат до минимум потенциално възникващите проблеми“.

Румен Петков изрази безпокойство от в новоприетата алинея 6 се допуска използването на квалифициран електронен подпис. Тъй като по Закона за електронния подпис издателите на електронен подпис са юридически лица – търговски дружества. С този факт държавата в лицето на Министерство на вътрешните работи капитулира пред задачата да въведе електронна идентификация на българските граждани, посочи той и определи тази мярка като пряк залог за фалшификация на изборния резултат.

Председателят на ПП АБВ посочи също, че държавата на този етап не е подготвена за реализация на машинно гласуване. Причина за това е краткото технологично време, както и сертифицирането и одитирането на тези машини.

В допълнение следва да бъде отбелязано, че предварителното пазарно проучване показа, че стойността на една машина е около 4 000 лв. За нормалното функциониране на избирателните секции, обаче, необходимата бройка машини е около 20 000 машини. Максималният експлоатационен цикъл на една машина, според проучването, е 5 години. Разходите по съхранението и поддръжката на машините независимо от бройката е около 20 000 000 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.