Румен Петков: Решението на съда да пусне предсрочно убиеца Пофрийман е вулгарно и цинично

Кадър от "Нова тв"

„Решението на съда, да пусне предсрочно убиеца Пофрийман, е вулгарно и цинично. Маса адвокати заеха позиция, че има неспазване на практиките. Очевидно Хелзинкският комитет гледа на съдия Калпакчиев и на Пофрийман като на хора с еднакви заслуги пред обществото. Това заяви бившият министър на вътрешните работи Румен Петков пред "Нова тв".

"Калин Калпакчиев два пъти е получавал наградата на БХК „Човек на годината”. За високото отличие беше номиниран и Пофрийман. ВСС много внимателно трябва да прецени ролята и на тримата съдии. Нашата държава трябва да се намеси, защото иначе един изверг, който е извършил жестоко убийство и е направил опит за второ такова, ще бъде освободен”, каза той.

Той допълни, че вероятно става въпрос за конфликт на интереси от страна на тримата магистрати от Софийския апалетивен съд, решили да освободят предсрочно Пофрийман . „В мотивите на САС относно решението им никъде не е посочено кой е доклатчикът. Не вярвам съдиите да имат срам. Едва ли това е причината да не е посочен доклатчикът”, поясни Петков.

По думите му ВСС трябва да ги остави да си вадят хляба на свободна практика, а не да им гарантира имунитет.

Той допълни, че политизирането на случая е грозно. Според него трябва да се сложи край на намаляването на присъдата при добро поведение.

Коментари

Задължително поле