Румен Петков: Ситуацията в строителството в България е тревожна

Председателят на ПП АБВ Румен Петков алармира, че ситуацията в строителството е тревожна, съобщиха от партията. На пресконференция след среща с ръководството на Камарата на строителите в България, той посочи няколко базови проблема в бранша.

Петков посочи, че в последните години е срината системата на образование, подготовка и преподготовка на кадрите в строителството, от една страна, от друга, промяна в технологията на заплащането. Той е категоричен, че е необходима държавна намеса и в този отрасъл, за да бъдат задържани добрите специалисти, за да бъде изграден престижът и авторитетът на ключови професии.rp_stroiteli1

Според Петков един от основните грешни подходи по отношение на строителството у нас е този, при който определяща е цената, без да се дава ясна сметка, че ниската цена в повечето случаи определя и съответното качество.

„Считаме, че в строителния бранш много тежко рефлектира липсата на способност на държавата да планира инвестициите, които прави в сектора. Трябва да бъдат наложени много ясни правила, общи норми, технология на подготовка на кадрите, заявени от бранша“.

Пред медиите председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев съобщи, че проекти за 15 млрд. лева евросредства са заложени за изпълнение в следващия програмен период. Но браншът е изправен пред въпроса дали ще успее да ги усвои, а за целта са необходими ясни правила, каквито в момента не съществуват. „Специалистите ни постоянно заминават в чужбина. Това са същите хора, които тук работят некачествено, лошо и безотговорно, те получават суперлативи оттатък границата. Бихме искали създаване на единни правила в бранша при приемането на строителномонтажните работи и при изпълнението“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика