Румен Петков, след завръщането си от Кралство Йордания: Важно е да се даде нов тласък на взаимоотношенията между двете държави

Много е важно да се даде нов тласък на взаимоотношенията между България и Кралство Йордания. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков, след завръщането си от кралството, където бе по покана на парламентарно представената партия „Послание“, съобщиха от партията. Това е пореден етап на развитие на отношенията между двете формации, след като преди два месеца те подписаха в София споразумение за сътрудничество.

Петков обясни, че в исторически план двете държави имат богати взаимоотношения, които обаче във настоящето са загубили своя интензитет. Той подчерта важността на възраждане на взаимодействието на различни равнища и очерта няколко основни аспекта, върху които ще се фокусират действията на ПП АБВ и ПП „Послание“.

„Първо - търговия с фосфат. Тя е достигала след посещението на Георги Първанов до 600 хил. тона годишно, но през 2014-2015 година динамиката се срива. Второ - амбицията на Йордания, на базата на подписан договор между двете строителни камари, за изграждане на сгради с различно предназначение“. Петков каза също, че от йорданска страна се настоява за изграждане там на българска строителна борса, което ще способства за навлизане на български строителни материали на йорданския пазар. Третият аспект на взаимодействие е свързан с възможността Българският централен кооперативен съюз да намери място на пазарите в Йордания. Като следваща възможност Петков посочи износ на българска минерална вода, разговорите за което предстоят.

Румен Петков каза също, че през май предстои посещение на крал Абдула II в България и подчерта, че събитието ще бъде голяма стъпка към възраждане на взаимоотношенията между България и Йордания – по отношение на търговския, туристически и културен обмен, по отношение на възможността йордански студенти да получават образованието си в България.

Коментари

Задължително поле