Румен Петков: Служба „Гражданска защита“ трябва незабавно да се възстанови

Борбата с пожарите показа трупано над 15 години държавническо безсилие, смята лидерът на АБВ

За незабавно възстановяване на служба „Гражданска защита“ и на министерството за борба с бедствията и авариите настоява „Левицата!“. Идеята ще е част от предизборната платформа на коалицията, съобщи във Варна лидерът на АБВ Румен Петков.

Той окачестви критичната борба с големите пожари, които унищожиха стотици декари гори, ниви, хиляди животни и много сгради като трупано над 15 г. държавническо безсилие с трагични последствия за цели региони. „При първия голям удар с пожарите през 2007 г. правителството, в което участвах и аз, осигури безплатна помощ от чужбина. От Русия бе изпратен самолет с два екипажа, които съвместно с нашите огнеборци успяха да спасят Стара Загора, Хасково и селата около тях. Тогава заедно с вицепремиера Емел Етем   направихме предложение да се закупи самолет и два хеликоптера за гасене на пожари. Следващият кабинет на Бойко Борисов не само не доведе процедурата до финал, но закри „Гражданска защита“ и министерството за борба с бедствията и авариите. Този институционален удар бе последван от разграбване на техниката на закритите структури – стотици автомобили и складове за дрехи за доброволците. Днес хората се хвърлят да помагат неподготвени и необезпечени, така че пожарникарите трябва да бдят и за техния живот“, заяви Румен Петков.

Той нарече "престъпно мислене" радостта на някои министри, че при стихиите от последните дни няма пострадали хора. „Оцелелите, на които изгоряха добитъкът, стопанските постройки и къщите, са съсипани. Те нямат бъдеще, до тях няма държава. Тя е готова да настанява бежанци в 5-звездни хотели, а за останалите без дом българи търси фургони“, възмутен бе Петков.

Според него заради липсата на организация целият удар се стоварва върху пожарната. „Прави чест на тази служба и на ръководството й, че полагат неистови усилия, за да ограничат последствията за населението, но те нямат нужната подкрепа“, подчерта лидерът на АБВ.

По думите му освен спешното възстановяване на служба „Гражданска защита“ и министерството за борба с бедствията и авариите, държавата ни трябва да насочи средства от Плана за възстановяване и устойчивост за закупуване на техника за борба с пожарите, подобно на Гърция и Румъния. „В тези страни за тази дейност бяха вложени огромни средства, а у нас бяха осигурени пари за ядливи чашки за кафе, за да се обслужи бизнес интереса на едни формени крадци“, даде пример Румен Петков. 

Той бе категоричен, че предлаганите от „Левицата!“ стъпки ще възстановят държавността и ще гарантират бърза и ефективна реакция в критични моменти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони