Румен Петков: Стремежът на братския руски народ да освободи България е била битка без икономически интереси

През последните две години имаме много поводи да обсъждаме нашите отношения. Днес обсъждаме една от най-героичните битките за свобода. Тя е породена от стремежа на братския руски народ да освободи България - битка без икономически интереси. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков в Руския културно-информационен център в София на научна конференция, посветена на 140-та годишнина от подписването на Константинополския мирен договор.

Това е втората научна дискусия, след като на 8 февруари домакин на конференцията беше Москва. Сред участниците бяха посланикът на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров и Георги Първанов, президент на България в периода 2002 - 2012 година.

“Константинополският мирен договор е много пренебрегван в България, а той дава основата за създаване на независимо Княжество България”, посочи княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовский, първи заместник на Съвета за руски съотечественици.

„Константинополският мирен договор е много пренебрегван в България, като се счита за второстепенен. Роднината ми е подписал този договор. Той дава легитимна основа за създаване на независимо Княжество България и вследствие на това за Търновската конституция“, допълни Лабанов. Той обясни, че заслуги за това има неговият роднина княз Лобанов Ростовский, защото той е бил личен приятел на султана. Лобанов подари на посланика на Русия Анатолий Макаров картина и плакат, свързани с Константинополския мирен договор.

“Спомням си, че стените на посолството Ви са обширни, затова поръчах голяма картина”, обърна се князът към руския посланик. Той подари още и на Военноисторическия музей в Плевен копие от Константинополския договор.

Коментари

Задължително поле