Румен Петков: Това НС не може да излъчи ново правителство и не трябва да приема нови изборни правила

Румен Петков

Нашето убеждение е, че това НС не може да излъчи ново правителство при декларацията на три от политическите сили – ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и участват в изграждането на нов кабинет. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков след проведените консултации с президента Росен Плевнелиев.

„Всичко останало е пиар мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори пред българските граждани. Ще покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото. Затова заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебния кабинет“, заяви Петков.

Според него би било много лош знак, ако при встъпването си в длъжност, новоизбраният президент смени и назначи ново служебно правителство. „Това са неща, които трябва да бъдат отработени предварително и не трябва да се допуска нищо, което да внесе допълнително нагнетяване на напрежение“, каза още Румен Петков.

Много ясно заявихме, че би било дълбока грешка, ако това НС започне да се занимава с приемането на нова изборна уредба, каза още Румен Петков след консултациите с Плевнелиев.

„То показва, че е в състояние да обърка готови избори. В рамките на всичките тези промени, които се правиха ИК и изборната нормативна уредба, свързана с провеждането на президентските избори, стана ясно, че това НС няма потенциал. То няма моралното и политическото право да се занимава с този въпрос. Нещо повече, убеждението, което остана и с разговора ми с държавния глава, по закон той е институцията, която трябва да районира страната, има абсолютна институционална неподготвеност. Нито информационно обслужване, нито службите на МРРБ, нито ГРАО са готови с какъвто и да е анализ, още по-малко с предложение за райониране“, обясни Петков.

Според него това е въпрос на много сериозен анализ и не бива институциите да се поддават на външен натиск, в това число НС. „Отиващото си Народно събрание очевидно няма нито политическото доверие, нито обществената подкрепа, нито потенциала да направи каквито и да сериозни анализи и промени в тази посока“, каза Румен Петков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Пикаещият в шадравана“, известен и като Румен-запалката май ще напълни гащите от страх, че ще гледа през крив макарон входа на следващия парламент.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.