Румен Петков: Управляващите бързо абдикираха от предизборните си обещания и ангажименти

Снимка: БНТ

Навсякъде в държавата се създават скандали, за да се измести фокуса на общественото внимание от реалните проблеми на обществото като ниските доходи на хората например. Това зави в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Според него политическите сили начело на държавата са успели бързо да абдикират от предизборните си обещания и поетите пред обществото ангажименти.

„Като изключим двата синдиката, никой друг не говори за доходите на хората. Никой не говори за заетостта, за демографската катастрофа, за обективните напрежения в страната, които бълбукат и какъвто е и случаят в Асеновград. Ние от АБВ например, говорим вече трета година, че трябва да се вземат радикални мерки. Какво се случва, когато нямаш основание да пребиваваш в определено населено място, защото имаш незаконна къща, а нямаш никакви доходи? Просто трябва да легитимираш от какво живееш. Незаконните постройки се свалят, а тези хора, които нямат законни доходи, просто трябва да се знае от какво живеят, от джебчийство ли живеят, от кражби ли ? Ние понякога спекулираме и с въпроса за интеграцията. Колко българи са без работа и децата им не могат да водят нормален живот, тях защо не ги интегрираме? Това е дълбоко погрешна политика на ЕС като цяло. Това не е само български проблем. И мисля, че спекулацията с този тип интеграция, е част от генерирането на напрежение“.

Във връзка с темата за изкуствено генерираните скандали в страната Петков коментира и поредната шумна сензация, свързана с неуредиците около подготовката на НДК за председателството на България на Съвета на ЕС. „Някак унизително звучи вицепремиер да казва, че четири пъти за една година е поискал отчет от ръководството на НДК и не го е получил. Той тогава какво прави там, освен че ръководи секретарката и шофьора? След като той изисква и не получава, а има всички инструменти да реши въпроса еднозначно и със замах. За мен не е нормално три години всички да говорят, че това ръководство на НДК начело с Боршош е дало друг живот на Двореца, дало му е ново съдържание, че го е направило действително културно средище и днес изведнъж всички да почнат да си „бършат ръцете“ именно с Боршош“.

„Абсурдно е и по всеки един проблем в държавата да се създават парламентарни комисии. Държавата има достатъчно институции, които могат да се справят с отделните казуси. Това префокусиране на общественото очакване към Народното събрание само внася допълнително напрежение в неговата работа, допринася за ненужното политизиране на определени въпроси и не на последно място товари парламента с редица очаквания, на които той не може да отговори по обективни причини. Никой не очаква резултат от тези комисии. Те се ползват от определен брой депутати, например, да се ширят по медиите и да разсъждават по теми като плочките на НДК“, посочи още той.

Румен Петков коментира и напрежението в МВР. Той бе категоричен, че недоволството на полицаите е основателно, а опитите то да бъде овладяно често биват съпътствани от грешни ходове и политически реакции. „Не може, например, на първата си публична изява вътрешният министър да каже, че не вижда основание да се повишат заплатите на полицаите и то без да се вижда със синдикатите. Съгласете се, че е нелепо и министърът на финансите, и министър-председателят да кажат, че има милиард и 600 лева приходи над предвидените в бюджета, в резултат на борба с контрабандата, която без МВР е невъзможна и същевременно да казват - същият министър на финансите и министърът на вътрешните работи - че не виждат основания да се повишават заплатите на служителите“, посочи той. По думите му е абсурдно да се мисли и за съкращения на полицейския състав. „Всички анализи, които са правени през последните 15 години показват, че полицейският състав отговаря на европейските стандарти и норми“.

В заключение Петков посочи, че полицейския състав е неефективно разположен. „Имаме дирекции на полицията, в които ситуацията е изключително тежка. Това са София, Бургас, Варна, Пловдив“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика