Румен Порожанов: България остава ангажирана с бъдещето на общата селскостопанска политика и след края на председателството

„България остава ангажирана с бъдещето на ОСП и след края на своя мандат като Председател на Съвета на ЕС. Готови сме да споделим натрупания опит и да подкрепим нашите колеги от Австрия“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите по време на последния Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, председателстван от България.

„Бъдещето на тази политика след 2020 г. беше един от приоритетите на Българското Председателство на Съвета на ЕС. Тази тема присъстваше, в по-голяма или по-малка степен, във всички работни и дискусионни формати през последните почти 6 месеца.

В първото тримесечие на годината усилията на моя екип и на мен самия бяха насочени към това Съветът да излезе с единно становище за основните елементи на бъдещата селскостопанска политика. Приемането на заключенията на Председателството, подкрепени от 23 държави-членки беше ясен сигнал към Комисията в работата й по подготовката на представеното днес законодателно предложение за бъдещето на ОСП“, подчерта Порожанов.

Министърът допълни, че предложението на комисията, публикувано на 1 юни, отчита много от идеите на страните членки, представени в Заключенията.

Mинистър Порожанов обаче обърна внимание, че все още остават много въпроси за решаване.

„Както стана ясно и от днешната дискусия, сред тях са нуждата от истинско опростяване на правилата, по-голяма гъвкавост за страните-членки при избора си къде и как да инвестират финансирането си по линия на ОСП, навременни плащания към фермерите, мерки във връзка с опазването на околната среда и изменението на климата“.

Освен бъдещето на ОСП, заседанието премина под знака на рибарството. В центъра на дискусиите бе следващата многогодишна финансова рамка и по-конкретно Европейският фонд за морско дело и рибарство. Съветът приветства предложението за новия фонд и най-вече ролята му да допринесе за постигане на социално-икономически и екологични цели на общата политика в областта на рибарството.

Той е в размер на 6,14 милиарда евро и цели да подпомогне морската икономика и рибарските общности в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България