Румен Порожанов: Все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла у нас

Втори проби за чума по животните трябва да се вземат не само от село Болярово, а от абсолютно всички стада в 20-километрова зона. Това обясни пред БНТ земеделският министър Румен Порожанов.

Стопанството на Ана Петрова е отделено на доста голямо разстояние, животните й не са били контактни с останалите и затова трябва да се вземе втора проба. Ако тя покаже, че няма заболяване, няма да има евтаназия, но животните ще останат под наблюдение. Това заяви министърът след отказа на Ана Петрова да допусне ветеринарен екип , който да вземе втори проби от стадото й.

"Имаме под възбрана седем общини, които да търгуват своите продукти. Това са само част от сериозните икономически загуби, които може да предизвика разпространението на болестта.", обясни Порожанов.

Министърът е категоричен, че е създадена организация, така че между 5- и 7-дневен срок да бъдат изплатени обезщетенията на всички стопани, чиито животни са били евтаназирани.

"Предложих на баба Дора освен обезщетението, което ще получи, да й бъде доставено стадо от нови 100 кози от животновъди в Карловско, но тя категорично отказа.", коментира той.

Румен Порожанов допълни още, че предстои да се извърши дезинфекция на всички стопанства, в които е имало заразени животни.

"Първо трябва да установим, че нямаме положителни проби, след това има един 21-дневен срок, в който може да падне карантината.", каза той.

В Турция има над 700 огнища от тази болест, потвърди Порожанов, но допълни, че все още не е ясно как точно чумата по животните е дошла в България.

Министърът коментира и мерките, които държавата ще предприеме срещу африканската чума по свинете, която в момента е на територията на Румъния. Прогнозата е, че няма да ни е леко, призна Порожанов.

Коментари

Задължително поле