Румен Порожанов: Общественото доверие към ДФ "Земеделие" не е ниско

Вчера министърът на земеделието и храните Христо Бозуков поиска и половин час по-късно получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Румен Порожанов. Пред БНТ Порожанов заяви, че оставката е нещо нормално, но не посочи неговото конкретно мнение за причината. Той обаче смята, че общественото мнение към фонда не е било ниско.

"Сектор земеделие е най-големия сектор в страната. И в момента от служебни задачи не ми е останало време. Нямам за цел и желание да анализирам дали има проблем в сектора или не. Не съм политик, така че в конкретния случай не мога да ви дам някакво компетентно или аналитични изведено мнение", коментира Румен Порожанов.

"Както знаете аз съм държавен чиновник с опит от висшата йерархия. Уважавам институциите. Институцията министерство се представлява от министъра и в случай, в който той ми поиска оставката, аз я подадох. Повода беше обявен от министерството - недостатъчно и ниско обществено доверие към фонд земеделие, което не мога да споделя. Точно обратното. Смятам, че фонда в рамките на работата, която е извършвал, като работа с бенефициенти, а ние работим с абсолютно всички браншове. Ние се стремим средствата да отидат навреме. Имайте предвид, че това е една огромна и къртовска работа. За 2015 година сме администрирали 3 млрд лева, а за миналата 2,3 млрд", каза Порожанов.

Един от мотивите за оставката са сигнали за нередности от бенефициенти по проекти. Той обаче смята, че не са основателни.

"Доколкото подразбирам това е свързано с ранкирането на общинските мерки. Общинските мерки, които имаше прием в миналата есен и ние излязохме с категорично становище - ранкирането е извършено с представители на сдружението на общините, които каним, с представители на минситерството и прилагането на наредбата, и прилагането на насоките са едно към едно такива, каквито ги е определил управляващия орган - министерството на земеделието", коментира Румен Порожанов.

През пролетта на 2016 ДАНС проверяваше фонда, но нищо не се разбра за резултатите от проверката. Порожанов каза, че не е той човека, който би могъл да отговори какви са резултатите.

"ДАНС проверяваше конкретни проекти, проверяваше конкретни сигнали, които се бяха появили в рамките на публичното пространство. Ние им представихме цялата документация и тогава казах, че не смятам, че има някаква проблематика. Не мога да ви кажа каква е крайната оценка на тази проверка."

"Винаги е имали интерес към фонд земеделие. Интересът се поражда и от засегнати икономически интереси. Имаме десетки и стотици отказани плащания вкарани в съответните органи за проверка. Има достатъчно голям икономически интерес, който не е доволен по една или друга форма от това, което се случва от гледна точка на разплащанията", каза още Румен Порожанов.

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес