Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 ноември 2018

Волен Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт

Москва пусна кадри от полет на новия Су-57 над Сирия (ВИДЕО)

Влак дерайлира край Симитли, ранен е машинистът Други трима са с леки наранявания

Борисов води бизнесмени в Мароко Премиерът получи покана от крал Мохамед VI през септември

Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Румен Порожанов: Общественото доверие към ДФ „Земеделие“ не е ниско

Вчера министърът на земеделието и храните Христо Бозуков поиска и половин час по-късно получи оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Пред БНТ Порожанов заяви, че оставката е нещо нормално, но не посочи неговото конкретно мнение за причината. Той обаче смята, че общественото мнение към фонда не е било ниско.

„Сектор земеделие е най-големия сектор в страната. И в момента от служебни задачи не ми е останало време. Нямам за цел и желание да анализирам дали има проблем в сектора или не. Не съм политик, така че в конкретния случай не мога да ви дам някакво компетентно или аналитични изведено мнение“, коментира Румен Порожанов.

„Както знаете аз съм държавен чиновник с опит от висшата йерархия. Уважавам институциите. Институцията министерство се представлява от министъра и в случай, в който той ми поиска оставката, аз я подадох. Повода беше обявен от министерството – недостатъчно и ниско обществено доверие към фонд земеделие, което не мога да споделя. Точно обратното. Смятам, че фонда в рамките на работата, която е извършвал, като работа с бенефициенти, а ние работим с абсолютно всички браншове. Ние се стремим средствата да отидат навреме. Имайте предвид, че това е една огромна и къртовска работа. За 2015 година сме администрирали 3 млрд лева, а за миналата 2,3 млрд“, каза Порожанов.

Един от мотивите за оставката са сигнали за нередности от бенефициенти по проекти. Той обаче смята, че не са основателни.

„Доколкото подразбирам това е свързано с ранкирането на общинските мерки. Общинските мерки, които имаше прием в миналата есен и ние излязохме с категорично становище – ранкирането е извършено с представители на сдружението на общините, които каним, с представители на минситерството и прилагането на наредбата, и прилагането на насоките са едно към едно такива, каквито ги е определил управляващия орган – министерството на земеделието“, коментира Румен Порожанов.

През пролетта на 2016 ДАНС проверяваше фонда, но нищо не се разбра за резултатите от проверката. Порожанов каза, че не е той човека, който би могъл да отговори какви са резултатите.

„ДАНС проверяваше конкретни проекти, проверяваше конкретни сигнали, които се бяха появили в рамките на публичното пространство. Ние им представихме цялата документация и тогава казах, че не смятам, че има някаква проблематика. Не мога да ви кажа каква е крайната оценка на тази проверка.“

„Винаги е имали интерес към фонд земеделие. Интересът се поражда и от засегнати икономически интереси. Имаме десетки и стотици отказани плащания вкарани в съответните органи за проверка. Има достатъчно голям икономически интерес, който не е доволен по една или друга форма от това, което се случва от гледна точка на разплащанията“, каза още Румен Порожанов.

 

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.