Румен Порожанов по темата за фипронила: Няма вредни храни на пазара

Според всички проверки на БАБХ няма вредни храни на пазара. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти в парламента във връзка с информацията, че до България е достигнал яйчен прах с наличие на опасния фипронил.

Миналата седмица от агенцията по храните съобщиха, че засегнатата партида включва общо 500 кг яйчен жълтък на прах. Почти цялото количество - 407 кг е насочено за унищожаване, но 93 кг вече били вложени в производството на около 12 500 кг сладолед.

„В момента се извършват проверки. Дори тези, които в момента са направени, те не са със завишени нива на фипронил или на каквото и да е, явно продуктът, който се влага като количество или компоненти, съставка на един или друг продукт, не правят такава завишена норма“, обясни Порожанов.

Попитан кога ще стане възможно да се обявяват фирмите, които разпространяват опасни храни или са с двоен стандарт, както и дали са необходими законодателни промени в тази посока, Порожанов заяви: „По регламент имаме ограничение в оповестяването на информацията на проверяването“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика