Румен Порожанов: Предвижда се мониторинг за цените на продуктите

Румен Порожанов

Предвижда се постоянен мониторинг върху цените на различни продукти спрямо цените им в Западна Европа, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов пред БНТ. Той коментира излезлите вчера резултати, според които еднакви продукти в България и Западна Европа се различават по цена и състав, и заяви, че разликата в качеството е била очаквана, заради вече проведените изследвания от други източноевропейски страни.

Министър Порожанов заяви, че драстичната разлика в цените на едни и същи продукти в Западна Европа и България го е изненадала, като добави, че драстични разлики от порядъка на 109% са недопустими, най-малко защото българският потребител е по-малко платежоспособен.

„Всичко над 20 процента разлика е притеснително, да не говорим да разлика от 109. Все пак, не можем да очакваме търговците да продават на загуба. Ще търсим единен подход в рамките на ЕС.“, обясни Порожанов.

Сравнителен анализ, проведен от земеделското министерство, показа разлики в състава на 7 от 30 изследвани продукта, които се продават на българския и западноевропейския пазар. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни. Разлики има и в състава на шоколадите, а най-незначителни са разминаванията при месните изделия.

„Нашият потребител не се различава по манталитет и вкус от средния западноевропейски потребител.“, коментира още министърът на земеделието и храните.

Освен това 16 от 30-те тествани продукта се продават у нас на доста по-високи цени. Най-фрапантен е случаят с два вида детски пюрета, които у нас се продават приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието.

Утре Румен Порожанов ще се срещне с представители на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Министър Порожанов заяви, че драстичната разлика в цените на едни и същи продукти в Западна Европа и България го е изненадала…“ Само невежа може да се изненада от това. В страните от Западна Европа селскостопанските производители се дотират много стабилно от държавата и в повечето случаи изкупните цени на продуктите са по-високи отколкото в магазините. Нека управляващите да се замислят върху това.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.