Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Румен Порожанов: Резултатите от проверката за двоен стандарт на храните ще са ясни между 15 и 22 юни

Има случаи на къщи за гости, строени по европрограми, които се ползват не по предназначение, заяви пред БТВ земеделският министър Румен Порожанов.

Министърът не посочи какъв е техният брой. Той подчерта, че експертите правят проверки по метода анализ на риска. Извадката е 5-10 на сто.

Той посочи, че в тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

Построени са над 1000 къщи за гости, 700 от тях по Фонд земеделие, а другите чрез местни инициативни групи. Порожанов заяви, че всички са качени на сайта, за да се знае къде се намират и посетители да сигнализират за проблеми, ако срещнат такива.

Министърът посочи, че проблемите в тази програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

По повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание, Порожанов заяви, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се анализира описаните съставки дали отговарят на описаното. Последно ще се провери и сравни цената на продукта.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, категоричен е той.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

Казусът с оказалата се частна метростанция Младост 3 ще се реши с нормативни промени, а дали спирката ще остане частна ще реши прокуратурата, стана ясно от думите на министъра.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.