Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Румен Порожанов: Резултатите от проверката за двоен стандарт на храните ще са ясни между 15 и 22 юни

Румен Порожанов

Има случаи на къщи за гости, строени по европрограми, които се ползват не по предназначение, заяви пред БТВ земеделският министър Румен Порожанов.

Министърът не посочи какъв е техният брой. Той подчерта, че експертите правят проверки по метода анализ на риска. Извадката е 5-10 на сто.

Той посочи, че в тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова до сега санкции няма, а само предписания за отстраняване на проблема

Построени са над 1000 къщи за гости, 700 от тях по Фонд земеделие, а другите чрез местни инициативни групи. Порожанов заяви, че всички са качени на сайта, за да се знае къде се намират и посетители да сигнализират за проблеми, ако срещнат такива.

Министърът посочи, че проблемите в тази програма идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

По повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание, Порожанов заяви, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.

Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат три аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се анализира описаните съставки дали отговарят на описаното. Последно ще се провери и сравни цената на продукта.

До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето, категоричен е той.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

Казусът с оказалата се частна метростанция Младост 3 ще се реши с нормативни промени, а дали спирката ще остане частна ще реши прокуратурата, стана ясно от думите на министъра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.