Румен Порожанов - Финансист в земеделието

„За първи път влизам през тази врата. Надявам се името на министерството да не продължава да се удължава, защото „последният може да забрави да затвори вратата“. С тези думи новият земеделски министър Румен Порожанов прие поста от служебния министър проф. Христо Бозуков, а шегата му е по повод новото име на ведомството, което вече се нарича Министерство на земеделието, храните и горите.

“Много съдържание има в това министерство и то не може да бъде изписано в неговото наименование”, каза Порожанов. Той благодари на екипа на проф. Бозуков за свършената работа.

Служебният министър на свой ред приветства колегата си с “добре дошъл” и каза, че няма да му дава съвети, защото той, по думите му, бил достатъчно добре запознат със ситуацията.

“Знае при какви условия поехме ръководството на МЗХ. Успяхме да се справим с това, което се изискваше от нас като служебно ръководство”, посочи Бозуков.

По ирония на съдбата професорът трябваше да предаде поста именно на Порожанов, чиято оставка лично той поиска през февруари. Тогава Бозуков така и не можа да формулира конкретни факти и причина за премахването на Порожанов от шефското място в ДФ “Земеделие”. Единственият мотив, който екипът му успя да измислиу бе мъглявото и твърде общо казано “поради натрупаното обществено недоверие към прозрачността в работата на ДФ “Земеделие”.

“Винаги е имало интерес към фонд “Земеделие”. Интересът се поражда и от засегнати икономически интереси. Имаме десетки и стотици отказани плащания, вкарани в съответните органи за проверка. Има достатъчно голям икономически интерес, който не е доволен по една или друга форма от това, което се случва от гледна точка на разплащанията”, отговори тогава на атаките Порожанов.

“Аз бях неудобен на поста в Държавен фонд “Земеделие” заради икономически интереси, а не политически”, коментира той по-късно и приключи темата, защото сега пред него стоят други приоритети.

Порожанов заяви, че се надява в средносрочен план министерството да се пребори с теми, отлагани от години, като проблемите в “Напоителни системи” и с други второстепенни разпоредители на средства, които трябва да се стабилизират юридически и финансово.

Като особено отговорна задача министърът определи новия програмен период и заложените в него приоритети - за Общата селскостопанска политика (ОСП) и председателството на ЕС от страната ни.

“Аз няма да бъда популист, няма да има проблем с протестиращи, когато има тема, трябва да се комуникира. Затова има и екшън план. Министерството трябва да работи за институциите и да завърти оборота, ведомството е в тежко състояние”, обобщи Порожанов.

Пред депутатите от земеделската комисия министърът призна, че е имало забавяне по някои от мерките и одит на Европейската комисия, където не се виждат добри показатели за България. Като причина той посочи недоброто поведение на администрацията. Според него бюрокрацията в министерството е безумна.

Той увери, че няма да се допусне неизплащане на средства заради излизането на Великобритания от Европейския съюз. По думите му е необходимо засилване на производството в земеделието. Възобновява се и работата по Закона за храните и Закона за браншовите организации, а първата среща е била с представителите на биологичния сектор.

Сега приоритет за министерството са и започналите проверки за двоен стандарт в храните, които се продават у нас и в други държави от ЕС. Българската агенция по храните ще сравнява над 30 вида стоки от чужди супермаркети и със същите, но купени от магазини в България. Целта е да се установи, дали продуктите, които се пускат на българския пазар, са с по-ниско качество, а резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Румен Порожанов започва кариерата си в Министерството на финансите. От 1992 до 1995 г. работи там като експерт в отдел “Финансиране на специални дейности”, който отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор, а до август 2001 г. е началник на отдел “Финанси, земеделие, търговия и услуги” в МФ.

Магистър е по аграрен бизнес, икономика и мениджмънт и по отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт от Университета за национално и световно стопанство в София.

От 2001 до 2009 г. е директор на Дирекция “Финанси на реалния сектор” в министерството.

От август 2009 до март 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” до септември 2013 г.

През август до ноември 2014 г. е избран за служебен министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки. След това се връща на шефското място във фонд “Земеделие”, а през февруари 2017 г. подава оставка от поста.

 

8 млрд. евро влизат в българското земеделие

Около 8 милиарда евро се очаква да влязат в българското земеделие по европейските програми през този програмен период, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов. “Има какво да се желае в доброто насочване на средствата. Сега е моментът да се изчистят неефективните мерки за финансиране”, допълни Порожанов. По думите му новият земеделски бюджет няма да е 40% от общия бюджет заради Брекзит и миграционната политика.

 

За него

Той е на правилното място

Министър Порожанов е човек, който се е позиционирал на мястото си. За него мога да изброя само суперлативи. Той е голям професионалист и много сериозен човек. Според мен най-голямото предизвикателство пред него е да повиши количеството на земеделското производство у нас и да встъпим на пазари с висока принадена стойност.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища

 

Познава добре проблемите на земеделието

Той е изключителен професионалист, познава земеделието, неговото финансиране и проблемите в сектора. Най-големият проблем, който може да съществува, е противоречието между министъра и директора на Държавен фонд “Земеделие”.

Димитър Греков, бивш министър на земеделието

 

Доказан финансист

Доказан финансист и професионалист, ръководител на важни институции в страната в последните 10 години и това е изключителна добра новина, че той е настоящият земеделски министър. Това министерство борави с голям бюджет, много структури, агенции и проблеми и се нуждае от строгия поглед и разпределение на задачи и финанси точно на този доказан финансист.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

 

Търси решения

Конструктивен и организиран човек, който преди всичко търси как да реши проблемите, а не много приказки и популизъм. Предизвикателствата пред него са много, едното е финансирането по ОСП след 2020 г., тъй като все още няма решение какви ще са приоритетите, както и натрупаните проблеми с директните плащания, и отварянето на нови схеми за подпомагане.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети