Жанета Осипова с горещи снимки от екзотичната й почивка в Тайланд

Премиерът пристигна в Народното събрание

Трима задържани за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси в Плевенско

Иззеха наркотици при спецоперация в Горна Оряховица и Павликени

Първи случай на африканска чума по диви свине в Кюстендилско

Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов увери, че евтаназирането на животните в Ямболско заради чума е стандартна мярка при такива болести. По думите му мерките на БАБХ не са били крайни, а стандартни за подобно смъртоносно заболяване. Той допълни, че ваксинация срещу болестта би довела до изолиране на ваксинираните животни в региона и възбрана на България да изнася продукти от овцевъдството.

По БНТ министърът призна, че е имало проблем с комуникацията между БАБХ и стопаните, който е довел до нагнетяване на напрежението и неразбиране. За оставка на шефа на Агенцията по храните ще се обсъжда след одита на експертите от ЕК.

„Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби“, заяви министър Порожанов. Първата проба, която е взета и положителна, е била изпратена в Монпелие във Франция, за да се потвърди, допълни той.

Министър Порожанов отрече първо да е започнало избиването на животни, а впоследствие да е била издадена заповед за това.

След потвърждението от Франция издадена първата заповед за евтаназирането на животните, обясни той. ЕК има отделно решение за регионализиране на засегнатите места, което означава, че БАБХ веднага е уведомила ЕК за наличието на заболяването. След това е последвала възбрана за движение на животни и стока в областите, засегнати от областта – това е било първоначално за обл. Ямбол и обл. Бургас, обясни министър Порожанов.

След това е имало второ решение възбраната да не бъде на целите области, а на отделни засегнати общини.

„Днес събрахме за пръв път щаба, в който заседаваме както по африканската чума, така и по чумата по овцете. Утре ще има председателски съвет в парламента с председателите на парламентарни групи, за да можем да обясним подробно, с документи и експертиза всяко едно действие. Ако госпожа Нинова се беше поинтересувала и не беше гледала само документи и кой какво е казал…“, каза Порожанов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.