Румен Порожанов: 1 млн. птици са засегнати от инфлуенца по птиците през 2018 г.

Румен Порожанов

1 млн. птици са засегнати от инфлуенца по птиците през 2018 г. Това каза министърът земеделието, храните и горите Румен Порожанов от трибуната на Народното събрание в отговор на депутатски въпрос относно разпространяване на инфлуенца по птиците.

„От 2006 г. досега в България при дивите патици са констатирани 23 огнища на заболяването инфлуенца по птиците. При домашните птици заболяването се появява за първи път през 2015 г. с едно огнище, през 2016 г. – 24 огнища, през 2017 г. – 53, и през тази година – 26 огнища. Засегнатите индустриални ферми са общо 20 за 2018 г. Общият брой на птиците във всички засегнати стопанства е над 1 млн., като 91% от тях са в кокошевите ферми“, заяви министър Порожанов.

Той посочи, че БАБХ е предприела редица мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта в и около обектите с установен геном.

„Стратегията за контрол на ситуацията въвежда мерки, които са насочени към превенция, ранно откриване и избягване на по-нататъшното разпространение на инфекцията. От началото на тази година до момента са издадени общо 104 предписания, 23 акта за установяване на административно нарушение и 50 акта за възбрана. Досегашните резултати показват, че циркулацията на вируса продължава да съществува в птицефермите“, каза Порожанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България