Румен Радев, Бойко Борисов и Екатeрина Захариева изразиха съболезнования за жертвите в Барселона

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази съболезнования за жертвите при терористичното нападение в Барселона в телеграма до испанския си колега Алфонсо Мария Дастис Кеседо, съобщиха от външното министерство.

"С дълбока скръб посрещнах новината за нападението в Барселона, довело до човешки жертви и множество пострадали. Потресени сме от тази проява на жестокост и агресия и вярваме, че виновниците за този акт на насилие ще понесат отговорността си.

В този тежък момент, разтърсил целия свят, изразявам най-искрена приятелска и човешка съпричастност към скръбта на близките на пострадалите, солидарност и подкрепа за испанския народ", се казва в телеграмата.

В телеграма до испанския си колега Мариано Рахой премиерът Бойко Борисов изрази искрените съболезнования на българското правителство за жертвите при днешния терористичен акт в Барселона.

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочва премиерът.

Той заявява и решимостта на българското правителство да продължи активно да участва в борбата на международната общност срещу тероризма.

Съпричастност към болката на семействата, загубили своите близки при атентата изказа и президентът Румен Радев.

„Дълбоко потресен съм от нападенията в центъра на Барселона, при които загинаха и бяха ранени много граждани. Това е поредна терористична атака срещу европейска държава, която изисква да бъдем единни в борбата с тази обща за всички наши общества заплаха.“, написа държавният глава на профела си във фейсбук.

„В този труден момент България стои редом с приятелския испански народ. Съпричастни сме с болката на семействата, загубили своите близки, и се надяваме извършителите на тези престъпления да получат бързо и справедливо наказание. Солидарността и волята в борбата с терора ще надделеят над мракобесието.“, посочва още Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа