Румен Радев: България не трябва да чака следваща криза, за да преодолее дефицитите в сигурността

Снимка: President.bg

При всяка по-сериозна криза ясно се виждат дефицити в готовността за реакция на системата за защита националната сигурност, които следва да бъдат бързо преодолени. България не трябва да чака следваща криза, за да преодолее тези дефицити. Това бе общата позиция на участниците в работна среща с експерти по сигурността, която проведе президентът Румен Радев. Разговорът се проведе на „Дондуков“ 2 и бе посветен на нормативната база, регламентираща системата за защита на националната сигурност.

Необходимо е адаптиране на настоящото законодателство към променената среда на сигурност и са налице противоречия и липса на съгласуваност в част от законите, указващи реда за реакция на институциите при различен вид кризи, беше подчертано на срещата.

Акцент в разговора бе и нуждата от създаването на ефективна система за ранно предупреждение, в основата на която би могъл да бъде предвиденият в Плана за възстановяване и устойчивост Национален център за наблюдение, контрол и управление.

В срещата участваха директорът на Институт за перспективни изследвания за отбраната, ВА „Г. С. Раковски“ проф. Митко Стойков, проф. Димитър Йончев, почетен професор и преподавател в Нов български университет, департамент „Национална и международна сигурност“, проф. Павел Пенев от Института за космически изследвания и технологии към БАН и преподавателят във ВА „Г. С. Раковски“ полк. о.з. професор д.в.н. Димитър Недялков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България