Президентът Румен Радев: Бизнесът показва, че не мисли само за печалби

"Бизнесът показа, че може да работи не само за печалби, а и за обществено полезен интерес", заяви президентът на България Румен Радев при откриването на 6-ия Европейски форум за социално предприемачество в Международен панаир Пловдив.

"Каузата на социалната икономика е хората с увреждания да се чувстват пълноценни граждани. Заедно с европейските институции ще търсим измерения за нейното разширяване", допълни държавният глава.

Той преряза лентата пред палата 6 на панаира, а след това отдели повече от час, за да разгледа експозициите на близо 100 фирми и сдружения от 16 държави, които се представят в Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика.

Румен Радев, който получи като подарък мускалче с розово масло и сувенири, бе впечатлен от качеството на изделията и си купи ръчно рисуван шал и торбичка с новото лого "Произведено в България от хора с увреждания".

Изложението е основната проява в рамките на Европейски форум за социално предприемачество.

"Това събитие е изключително важно за ЕС, тъй като социалната икономика става основен двигател на растежа, а секторът обхваща 10% от компаниите в ЕС и дава работа на 11 милиона души", подчерта в приветствието си Лука Жайие, президент на Група III "Други организации" в Европейския икономически и социален комитет.

В България има над 2400 кооперации, а заетите в тях са 500 000 души, заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Коментари

Задължително поле