Румен Радев: „Българската Коледа” инвестира в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца!

Държавният глава даде в Пловдив старта на 15-ото издание на дарителската кампания

Президентът Румен Радев даде в петък в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив старт на 15-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”, чието начало бе поставено през 2003 г. „Българската Коледа” не е само дарителска кампания, тя е нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. „Българската Коледа” споява различни социални слоеве и инвестира в нашия най-голям капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като нация и държава, защото успява да обедини хора с различни професии и социално положение и образование около една обществено значима кауза”, заяви в словото си държавният глава, под чийто патронаж се провежда дарителската кампания.

По думите му зад тази инициатива стоят хиляди българи: учредители, дарители, известни българи, медии. „Но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, които са в края на дарителския процес. А това сте вие – лекарите”, допълни Румен Радев. Той благодари на всички лекари и медици, които работят по осъществяването на каузата от името на президентската институция, от името на съорганизаторите на инициативата, от името на хилядите български дарители и най-вече от името на децата и техните родители .

„Благодаря ви за спасените детски животи и за грижите, които полагате за нашите деца, за надеждата, която носите и за това, че по най-добрия начин оползотворявате дарените средства и за доверието, което вие давате в тази инициатива. Благодаря на всички за успеха на „Българската Коледа”, каза още президентът Румен Радев. Той уточни, че изборът му на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив за старт на 15-тото издание на инициативата „Българската Коледа” не е случаен. „Избрах да го направим точно тук, защото това е едно от водещите лечебни заведения в страната, с над вековна история и защото тук се предлага съвременна и комплексна диагностика, развиват се терапевтична, преподавателска и научноизследователска дейност. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различни области на здравеопазването. Точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински”, заяви Румен Радев. Освен него на събитието присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града под тепетата Иван Тотев, представители на РЗИ и РЗИОК и деца, подпомогнати от "Българската Коледа".

Преди старта на новата инициатива стана ясно, че по време на приключилата на 30 ноември кампания 2016/2017 г. на „Българската Коледа“, посветена на децата с тежки хронични заболявания, са събрани 2 650 000 лв. С тези пари са подпомогнати 474 деца и е дарена медицинска апаратура за 30 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници за активно лечение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България