Румен Радев: Високият брой недействителни бюлетини реално подменя вота

Държавният глава Румен Радев проведе втора работна среща с ръководството на Централната избирателна комисия, на която призова за организация на изборния процес, която да доведе до намаляване на броя на недействителните бюлетини.

„Искам да акцентирам още веднъж върху високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но и реално подменят вота на българския избирател“, заяви президентът, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Недействителните бюлетини в България достигат около 6%, докато в Европа средните нива на тези стойности са под 1%.

Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в страната, подчерта още Румен Радев. По думите му това изисква безупречна организация за намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране в максимална степен на изборните права на сънародниците ни зад граница и контрол на всички нива, особено при преброяването и обработката на бюлетините, оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите.

Държавният глава открои като необходими мерки обучението на членовете на секционни избирателни комисии и разяснителната кампания за машинното гласуване, при които вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен. „Затова очаквам с организацията, която създавате, а мисля, че такива са и очакванията в обществото, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива, произвеждани в някои секционни избирателни комисии и да направим така, че България да достигне средното европейско ниво на недействителните бюлетини“, заяви още президентът.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева подчерта, че независимо от цялото напрежение в обществото, което е нормално в предизборен период, Комисията работи за организирането и провеждането на честни избори. „Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, защото изборите не са дело на ЦИК – те са на цялото общество и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие от другите органи – МВР, ДАНС, прокуратурата, Министерски съвет, разбира се на първо място“, заяви тя.

Стефка Стоева посочи, че вече са приети всички методически указания с изключение само на тези до районните избирателни комисии и указанията за машинно гласуване. До 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините и в предходния ден на изборите те трябва да бъдат доставени в секционните избирателни комисии. „Знаете, че с нарочно свое решение ЦИК определи 3-те хиляди секции, в които ще има машинно гласуване – те са на абсолютно случаен принцип, в цялата страна във всички 31 райони. Така, че ще има и в най-големите, и в най-малките, и в най-отдалечените места, за да видим на практика как работят машините“, добави Стоева.

Въпросът със сигурността на машините е от ключово значение за гарантирането на честността на вота и сертифицирането и одитът на изборните машини ще се извърши с помощта на експерти от БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, беше подчертано още на срещата. Предстоят срещи на ЦИК и с представители на МВР за уточняване на въпроса за транспортирането на изборните машини и тяхната физическа охрана.

Коментари

Задължително поле