Задържаха под стража дилър, заловен в казино

190 варненчета станали жертви на престъпления за година

2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Легионерът от Орешник остава в ареста

Окончателно: 18 години затвор за Минчо Янков, който уби съперник и намушка изгората си

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Румен Радев: Военната мощ да стане фактор на външната политика на ЕС

Снимка Пламен Стоименов

Военната мощ вече трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“.

“Идеята за обща европейска отбрана никак не е нова. Тя съществува даже преди първообраза на съвременния ЕС. В договора на ЕС ясно е дефинирана общата политика за сигурност и отбрана”, допълни държавният глава.

По думите му Лисабонският договор структурира постоянното сътрудничество, когато държавите с по-големи амбиции, с по-големи възможности във военната област могат да се съюзяват. “Въпреки, че идеята за обща европейска отбрана не намери сериозно приложение и развитие в живота на ЕС, този дебат се разгоря наново, особено след кризата в Украйна и най-вече след Брекзит и началните политически послания на президента Тръмп. Виждаме, какво стана след тези събития. След срещата на Г-7 това лято, европейските лидери в лицето на канцлера Меркел и председателя на ЕК Юнкер заговориха открито, че сигурността на Европа не може да се остави в чужди ръце. Трябва сами да поемем отговорност за нашата собствена сигурност”, обясни Радев.

По думите му, френският президент Еманюел Макрон е отишъл по-далеч и е заговорил за обща европейска академия. “Виждаме нещо много важно – ЕС през последните години изживява една дълбока трансформация в схващанията си за военната мощ. Ако преди години тази военна мощ беше разглеждана в перспективата на гарантиране на сигурността на европейските граждани чрез неутрализиране на заплахите, в момента виждаме един много по-всеобхватен подход. Виждаме, че европейските лидери разглеждат военната мощ като нов импулс за интегрирането на Европа”, каза Радев.

По думите му военна мощ вече трябва да се превърне във фактор на европейската външна политика. “В свят, в който другите глобални играчи на световната сцена развиват силно своята военна мощ, ти няма как да останеш с инструмента на меката сила”, посочи президентът: “Въпреки съвместната декларация между ЕС и НАТО ясно се казва от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместят НАТО, те могат само да го допълнят. Това поставя тук големия дебат за тяхната структура, за генерирането на силите.”

По думите му друг проблем е силната фрагментация на отбранителната индустрия на ЕС. “Без собствена отбранителна индустрия няма как да бъдеш фактор”, каза румен радев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Да си дойдем на думата, че ес е диктатура, за която е настъпил момента да си избива вътрешните напрежения чрез външна агресия…
    Дежа ву германия 30те.

  2. Да си дойдем на думата, че ес е диктатура, за която е настъпил момента да си из6ива вътрешните противоречия чрез агресия навън.
    Дежа ву германия 30те…

  3. Tankovite brigadi , nai veche CHUZHDOZEMNI – nai vazhni za smazvane na nedovolstvoto i .popravlenie’ na inakomisleshtite! Samoletite shte izchakat.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.