Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Румен Радев: Военноморските сили трябва да отстояват нашите икономически и енергийни интереси

България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват не само военния ни суверенитет, но и да гарантират нашите икономически и енергийни интереси в Черноморския регион. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като посети Флотилия бойни и спомагателни кораби в Пункт за базиране Бургас и разговаря с командния състав на Флотилията. В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

„Силни Военноморски сили означава придобиването на нова техника, високоподготвен личен състав и добри условия за подготовка, мотивация, перспектива за социално израстване и социален престиж“, подчерта държавният глава след края на срещата. „Това няма как да стане без увеличаване на бюджета, който трябва да бъде изразходван разумно и своевременно“, посочи още Румен Радев и добави, че изграждането на отбранителни способности, особено в такива сложни видове дейности, не се постига за година или две и този труден и продължителен процес трябва да бъде стартиран. Президентът уточни, че освен модернизацията на ВМС чрез придобиването на новите модулни, многофункционални патрулни кораби предстои да бъдат ремонтирани и сегашните кораби, за което вече е осигурен бюджет.

Запитан дали думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че се търси вариант за ремонт на наличните изтребители МиГ-29 означава, че може да отпадне проектът за закупуване на нов боен самолет, държавният глава подчерта, че по никакъв начин не желае да мисли, че това може да бъде цел на Министерството на отбраната.

„Изграждането на отбранителни способности трябва да се базира на ясни принципи“, заяви Румен Радеви и подчерта, че настоящите изтребители МиГ-29, независимо от високата си маневреност, не предоставят съвременни бойни способности. Президентът посочи, че страната ни трябва да се стреми към повишаване на съвместимостта с нашите партньори от НАТО, а МиГ-29 не отговоря и на този критерий. „Отделяните разходи за отбрана трябва да бъдат и ефективни – вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими с доставката на нов самолет“, заяви държавният глава. Румен Радев подчерта също така, че първо трябва да се прецени за колко време ще бъдат осъществени доставките на новия боен самолет за българските ВВС и на тази основа да бъдат направени разчетите за поддържането на МиГ-29 за периода, в който ще бъде извършен преходът към усвояването на новите бойни самолети.

По време на посещението си във Флотилия бойни и спомагателни кораби с пункт за базиране Бургас, президентът Радев се срещна и с личния състав на Флотилията и запозна военните ни моряци с действията на държавните институции за решаване на проблемите, свързани с кадровото развитие, повишаване на заплащането, снабдяването с униформи, доставки на храна и оборудване и други.

По-късно днес държавният глава се срещна с кмета на Община Бургас Димитър Николов. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с децентрализацията в България и възможностите за предоставяне на по-голяма свобода на общините за насърчаване на бизнеса, туризма, развитието на инфраструктурата, както и за използването на потенциала на изоставените военни имоти, които могат да бъдат трансформирани в икономически зони. По думите на президента предоставянето на по-голяма самостоятелност на българските общини, и като вземане на решения, и във финансово отношение, ще засили и интереса на гражданската активност към процеса на вземане на решения в дадена община. Президентът Радев поздрави кмета Николов за постигнатите успехи и за променения облик на Бургас и създаването на по-добра икономическа перспектива за гражданите на региона.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.