Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

През януари 2020 година тръгва делото срещу Александър Манолев заради къщата за гости

Бюджетът на ЕС до 2027 продължава да буксува

Румен Радев гледа как Симеон громи византийците На Петрова нива 10 000 души посрещнаха държавния глава с овации

Президентът Румен Радев наблюдава как цар Симеон I разбива византийците при Ахелой. Държавният глава пристигна в града, за да се включи в честванията на една от най-славните победи на българската войска преди 1100 г. С нескрит интерес той наблюдава майсторската възстановка на битката от ентусиасти от сдружение “Авитохол” и от цялата страна, което се състоя късно през деня. При устието на р. Ахелой българската войска от 60 000 души посреща 62 000 византийски нашестсвеници. Тогава тежката ни конница тръгва на решителен щурм. Обкръжена от българите, византийската армия е изтласкана към морето и унищожена. По-рано държавният глава се срещна в читалище “Светлина-1934” с кмета на община Поморие Иван Георгиев и кмета на гр. Ахелой Иван Георгиев.

Ден преди това, в събота, държавният глава почете тържествата на Петрова нива по повод 114 г. от Илинденско- Преображенското въстание. Близо 10 хил. души, дошли на историческата местност за събора, приветстваха възторжено с овации появата на президента. “Тук, на историческата Петрова нива, по-силно откъдето и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка за справедливост.” , заяви в словото си Румен Радев.

В понеделник върховният главнокомандващ Румен Радев ще посети Бургас, за да инспектира Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани там и ще разговаря с матросите и техните командири.

Държавният глава пред журналисти:
Ако Цветан Василев се върне, гарантирам сигурността му

Мария Кехайова
ТРУД, БУРГАС

Ако г-н Цветан Василев реши да дойде в България с доказателства по скандала с КТБ – ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност. Това каза в Ахелой пред журналисти президентът Румен Радев, минути преди да започне възстановката, посветена на 1100-годишнината от битката при Ахелой.
По повод призива на съпругата на Цветан Василев и отвореното писмо с искане за намеса по случая на държавния глава, Радев припомни, че правомощията на президента по отношение на съдебната система са ограничени.

“България не е президентска република. Правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени. Помните обаче, че разсекретих и направих публични стенограмите от КТБ, нещо което моят предшественик отказваше да направи. С това дадох своя дял по осветляване на този скандал. Той вече е в ръцете на правосъдието. Г-н Василев може да допринесе много за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и надявам се да представи доказателства. Това трябва да стане в прозрачен, открит и публичен процес. Ако Василев реши да дойде в България и се върне с тази цел в страната, ще направя всичко възможно за гарантиране на неговата сигурност”, увери държавният глава.

В Ахелой той беше посрещнат с хляб и сол от ансамбъл в народни носии, както и от кмета на Поморие Иван Алексиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Цар Симеон не разбива византийците, а Източно римската империя. Понятието „Византия“, като синоним на ИРИ, е измислено през 1553 г. от Йероним Волф. Цар Симеон си е нямал и понятие, че се бие с някаква си „Византия“.

  2. Цар Симеон не разбива византийците, а Източно римската империя. Понятието „Византия“, като синоним на ИРИ, е измислено през 1553 г. от Йероним Волф. Цар Симеон си е нямал и понятие, че се бие с някаква си „Византия“.

  3. Точно така е !Кога най-после ,ще се пренапишат учебниците по история?Не мога да разбера какво правят хилядите историци ,може би да поддържат хилядогодишните лъжи за българската история!Няма ли един свестен от тях, който да хвърли камък в блатото!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.