Румен Радев: Единствено чрез политически диалог ще бъде постигната стабилност в региона на Персийския залив

Политическият диалог и разбирателството са от ключово значение за гарантирането на мира и стабилността в региона на Персийския залив. Единствено по пътя на дипломацията следва да се изгладят възникналите неразбирателства между Катар и други държави в региона. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който се проведе днес по инициативата на катарската страна, съобщават от пресслужбата на президентството.

По време на разговора държавният глава призова да бъдат използвани всички дипломатически средства за предотвратяване на ескалацията на напрежението в региона, както и за запазване на единството на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива. Президентът обърна специално внимание на инициативата за медиация на Кувейт и изрази надежда, че заинтересованите страни ще успеят да се възползват от нея и да преодолеят различията си в името на стабилността и благоденствието на целия регион.

„Съветът за сътрудничество на арабските държави от Залива е важен партньор за Европейския съюз и България. Високо ценим традиционно добрите и приятелски отношения помежду ни и бихме желали те да бъдат продължени и задълбочени“, каза още държавният глава.

Президентът Румен Радев и шейх Тамим бин Хамад Ал Тани определиха търговско-икономическите отношения, инвестициите и сигурността като ключови сфери от взаимен интерес за бъдещ диалог и партньорства.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика